expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

lördag 8 februari 2020

Gemini - Geminism

Gemini - Geminism
Utgivningsår: 1987
Skivbolag: Polar
Betyg: 3/5
Gudarna ska veta att jag aldrig gillade Gemini under deras glansdagar. Att jag sitter här och inte råsågar denna platta är till stor del Gunnar "Kulan" Kugelbergs förtjänst, mannen bakom mitt stora favoritprogram i radio då, efter "Tracks" förstås, "Kulan I Luften". Gemini är, för er som trots allt glömt bort, syskonen Anders och Karin Glenmark med Björn Ulvaeus och Benny Anderssons skugga vilandes tungt över gruppen. Det finns dom som har beskrivit bandets debut från 1985 som plattan som ABBA skulle ha gjort om dom hade fortsatt, vilket är lite av bandets problem. Debutsingeln "Another you, another me" tycker jag ännu är grymt sävlig och jag kan tycka att, all respekt till ABBA, dom gjorde faktiskt en del bra saker, men har man nu valt att satsa på något nytt med ett nytt band så kunde Björn och Benny ha skapat något som lät helt annorlunda. Trots allt var det 80-talets mitt och fullt med möjligheter i studion, men ut kom något som återigen lät ABBA möter Chess. 


När uppföljaren kom 1987 så hade man faktiskt uppdaterat produktionen något, vilket är plattans styrka.  Men då avskydde jag bandets stora hit "TLC", kanske främst för att den var för struttig och hurtig för mig. Med åren har jag dock lärt mig att faktiskt gilla "TLC" som en av Geminis klart roligaste låtar. Sen kom låten som jag ännu har grymt svårt för, för jag kan fortfarande inte låta bli att tycka att "Mio min Mio" är något så enormt tråkig och högtravande. 

Men i "Kulan I Luften" hördes andra låtar från plattan som inte lät fullt lika hemska, som "Wild about that girl" och "Sniffin' out the snakes" och med åren så har intresset för dessa låtar ökat rejält och därmed har jag lite omvärderat Gemini. Jag ska verkligen inte säga att jag är ett jättefan av vare sig Anders Glenmarks eller Karin Glenmarks sångröster, men det kan jag ha överseende med. Anders är ju trots allt en låtskrivare och producent av kvalitet istället och den här plattan är inte helt dålig faktiskt. Tyvärr så lider då även "Geminism" för mycket fortfarande av ABBA/Chess-syndromet i flera låtar, framför allt dom låtar som det står Björn och Benny skrivet över och där Karin sjunger själv. Men det finns flera ljuspunkter här som överväger det med råge och främst är det ovan nämnda låtar och "I am the universe" (för övrigt B-sida på "Wild about that girl"-singeln). "Wild about that girl" och "TLC" är verkligen plattans MVPs och grymmaste spår! Detta är också riktigt snyggt producerat! Plattan blir kvar i samlingen! Och vem vet jag kanske ger debuten en ny chans en dag också...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...