expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 20 mars 2020

The Charlie Parker Quintet live - One night in Birdland

The Charlie Parker Quintet live - One night in Birdland
Utgivningsår: 1977
Skivbolag: CBS
Betyg: 3/5
Livekonserter med Charlie Parker har jag skrivit om förr. En del kanske minns att jag hyllade den klassiska konserten i Massey Hall Toronto 1953 för flera år sen så liveinspelningar med Parker hittar jag gärna, även om jag sagt förut att jag är rätt mätt på Charlie Parker och till viss del avspeglar det sig även på detta dubbelalbum. Denna platta har hyllats av många, men jag ska inte dra på med så stora versaler.

"One night in Birdland" har rätt luddiga uppgifter om en del information vad gäller inspelningen. Datumet sägs på plattan vara sista juni 1950 och på vissa ställen vara två inspelningsdatum i maj 1950. Men nu heter ju plattan "ONE night in Birdland"och då känns två inspelningsdatum rätt avlägset. Vem som är den vokala rösten på "Embraceable you" råder det också delade meningar om. Omslaget säger Chubby Newsome medan andra uppgifter säger att det är felskrivet och att Jimmy Scott sjunger egentligen. Vad som däremot stämmer är att det är en av de sista inspelningarna som trumpetaren Fats Navarro deltog i. Om vi nu utgår ifrån att juni-informationen om inspelningsdatumet stämmer så hade Navarro bara tre veckor kvar att leva då hans tuberkulos blivit för svår. Det är en sjuk Navarro som hörs och som låter Parker göra det mesta på denna inspelning. Dessutom hörs Bud Powell, Curly Russel och Art Blakey i kompet.

Jämförelsen med den ikoniska Toronto-konserten är rätt orättvis. Givetvis för att jag anser den vara en av dom bästa jazzkonserter jag har hört. Men kvalitetsmässigt så är det helt enkelt inte i närheten tyvärr. Parker gör det han ska och det han är bäst på. Tyvärr så är det också det han brukar göra på nästan alla sina inspelningar med nästan samma låtar varje gång. Det är bra, inget snack, men det har hörts förut lite för många gånger. Men det är inte främst Parker som drar ner betyget utan inspelningskvaliteten är tyvärr rätt dålig. Normalt sett brukar det vara lite halvkass kvalitet på många av dom mindre bolagens liveutgåvor. Jag vet, jag har hyllat och gör så än dessa små skivbolag och deras insatser för jazz, men det är inte alla som lyckats hitta bra inspelningar vad gäller liveutgåvor. Men här snackar vi om Columbia, ett av dom största skivbolagen, och då tycker jag då att man kan ha lite högre krav på restaureringen av gamla inspelningar. När Jimmy Scott/Chubby Newsome (vem av dom det nu är) ska sjunga "Embraceable you" så låter det som om sångaren står långt borta på andra sidan lokalen.

Men det är ändå en helt OK livekonsert, man har trots allt inte stressat iväg applåderna från inspelningen utan det låter ändå som en hyggligt komplett liveinspelning och det är ett bra jazzgroove! Oavsett hur mätt jag är på Charlie Parker och hur mycket han har förmågan att låta likadan när han spelar så kan ingen ta ifrån det sväng som blir på hans inspelningar. Bäst tycker jag att kollaget på "Little willie leaps" och "52nd street theme" är där Parker och Navarro öser på riktigt bra ihop på slutet. Ett bevis in i det sista på hur bra Navarro var på det han gjorde!
     Så totalt sett, om man står ut med tafflig inspelningskvalitet så är detta en helt OK jazzkonsert från en av jazzens mest ikoniska ställen och med flera av genrens stora legender. Den sticker inte ut på nåt nämnvärt sätt, men är fullt lyssningsbar! Så trots att jag hade hoppats på bättre ljud så blir plattan kvar i samlingen. Trots allt är det livejazz, från Birdland dessutom, och det är en av Navarros sista. Det spelar in mycket det!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...