expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 4 september 2020

Christian Falk - Quel bordel

Christian Falk - Quel bordel
Utgivningsår: 1999
Skivbolag: Warner Brothers
Betyg: 4/5
Här kan man snacka om helomvändning av musikstil i sin karriär. Från att ha spelat rebellisk svensk rock i Imperiet på 80-talet så blev Christian Falk istället dansmusikens storfavorit nummer ett under millenieskiftet. Jag tror att det har framgått med all önskvärd tydlighet att jag reagerar långsammare än många andra. När Christian Falk hyllades av exakt alla 1999 för denna platta så fattade jag noll. För mig var soul något som lät amerikansk storstad om, inte engelsk nattklubb, och Christian Falk var mycket bättre i Imperiet. Jag tyckte att detta var tämligen tråkigt och ännu en sak som medierna skulle tvinga i oss. 

Sen hörde jag hitsingeln "Make it right" igen några gånger flera år senare och insåg att detta ju faktiskt var riktigt skönt och gungigt! Ungefär samtidigt som Falks tragiska bortgång 2014 så hittade jag den här flerfaldigt belönade plattan på Erikshjälpen och beslöt mig för att ge den en chans. Och, jo, detta är en riktigt skön och sval soulpärla modell Sverige. Eliten i genren är med här, Robyn, Neneh Cherry, Stephen Simmons, Titiyo, för att nämna några, och det är enormt snyggt och bra gjort! Få kan ta den enormt överskattade och sega filmlåten "Calling you" från "Bagdad Café", och göra den till den överlägset bästa versionen av låten än just Christian Falk, och då dessutom med originalsångerskan Jevetta Steele. Eller vad sägs om den snygga synthslingan i bakgrunden?
     Samarbetet med Robyn i inledande "Remember" är förstås en riktig goding liksom Stephen Simmons insats i den fantastiskt snygga "Inside your love"! 

"Quel bordel" vann tre grammisar och har väl i det närmaste klassats som en modern svensk klassiker och jag är böjd ta fram min vita flagga och instämma att så är det. Dansmusik vet jag inte om jag tycker att det är, men väl ett gungigt, snyggt, relaxande och avslappnande mästerverk med landets bästa soulstjärnor som möter en av landets främsta producenter i genren! Möjligen den ende som kunde komma i närheten av att titulera sig "Sveriges Quincy Jones". Skivan blir solklart kvar i samlingen!





2 kommentarer:

  1. Så lustigt. Jag tänkte på den här låten för nån dag sen, men jag visste inte vem som hade gjort den, så jag visste inte vad jag skulle leta efter.
    Och så dyker den upp här :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att du syftar på "Make It Right". Tajming är A och O. ;) Kul att jag kunde vara till hjälp. :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...