expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 16 februari 2021

Milt Jackson & Wes Montgomery - Bags meets Wes

Milt Jackson & Wes Montgomery - Bags meets Wes
Utgivningsår: 1987
Skivbolag: Riverside
Betyg: 4/5
Och nu jazz i det lilla formatet där vibrafonisten Milt Jackson möter gitarristen Wes Montgomery i en bländande musikalisk tillställning inspelad 1961. Med i musikersättningen finns också Wynton Kelly, piano, Sam Jones, bas och Philly Joe Jones, trummor. Detta låter alltså inte alls som ett Modern Jazz Quartet förstärkt med gitarr utan tempot är betydligt högre här. 

Jackson och Montgomery har ett väldigt bra samspel tillsammans, inte minst i inledande låten "S.K.J" och plattan har en riktigt bra energi sig. Detta är kammarjazz av den riktigt trevliga sorten där man inte alls saknar något blås eller dylikt utan sammansättningen känns naturlig. Det är trivsamt, mysigt och svängigt och det är spelsäkert av två av branschns giganter. Jag gillar hur Montgomery mer eller mindre flyter fram över gitarrsträngarna!

Sju låtar rymdes det på originalplattan släppt 1962 men till denna CD-utgåva har man även slängt med tre alternativ-inspelningar på tre av låtarna, "Stairway to the stars", "Jingles" och "Delilah" (nej, inte Tom Jones-låten). Tänk den tiden då man försökte locka folk över från vinyl till CD genom att inkludera fler låtar än på originalutgåvan. Men detta gillar jag skarpt. Det är avkopplande och skönt småbandsjazz i klassisk stil som både smeker och svänger på samma gång. Plattan blir klart kvar i samlingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...