expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 15 mars 2021

The Modern Jazz Quartet - Sait on Jamais

The Modern Jazz Quartet - Sait on Jamais
Utgivningsår: 1976
Skivbolag: Atlantic
Betyg: 3/5
Jag hade den turen att hitta lite guld häromdagen i form av tio kanonfina jazzplattor för det billiga priset av 5 kronor styck. En del av dom kommer förstås att poppa upp här vad det lider och ett par av dom även vid månadsskiftets "Nytt I Samlingen". Men här och nu kan jag öppna på locket och bjuda på en intressant skiva. Jag tror inte det kommer vara den allra bästa skivan, men klart den mest speciella. 

Det handlar om John Lewis, Milt Jackson, Pearcy Heath och Connie Kay i The Modern Jazz Quartet, mästare på den svala kammarjazzen av modell sent 40- och 50-tal. Här hade John Lewis skrivit musiken till den fransk-italienska filmen "No sun in Venice" från 1957, en film jag vet exakt inget om. 1976 gjorde dock Atlantic, som även gav ut originalsoundtracket, en återutgivning till sitt "That's Jazz"-märke under ett nytt namn, "Sait on Jamais". 

Detta är alltså lite mer utanför ramarna än vad kvartetten normalt brukar göra, men ändå väldigt igenkännande och svalt jazzigt. Det är dock lite mer experimentellt och utsvävande med jämna mellanrum, inte minst i den över nio minuter långa "One never knows". Hade det varit för ca 25 år sen hade jag nog ratat denna, men jag har ändå börjat intressera mig mer för dessa jazzsviter från 50-talet som lyckas ta ut svängarna mer och samtidigt ha en stadig jazzkänsla i sig. Fast dessa kanske ändå oftast gör sig bättre med ett större band av modellen Duke Ellingtons orkester. I MJQs lilla sättning kan det bli lite enformigt och 
tradigt emellanåt. Nu är inte detta dåligt dock, utan den här filmmusiken har många spännande och bra ögonblick som gjorde att man spetsade öronen lite extra. Det är mysigt och väldigt snyggt, även om jag inte hade haft något emot lite mer tryck emellanåt. Men eftersom detta ändå är sval och skön musik så blir plattan likväl klart kvar i samlingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...