expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 26 september 2021

Benny Goodman - The formative years (1927-1934)

Benny Goodman - The formative years (1927-1934)
Utgivningsår: 1984
Skivbolag: Decca
Betyg: 4/5
Benny Goodman-plattor finns det en hel uppsjö av i second hand-backarna. Han har vuxit till en av dom artister jag har mest av, förutom att han är en lysande och intressant musiker för att han är en av dom jazzmusiker jag har hittat mest med som trots allt har varit av varierad form. Här finns trioplattor, kvartettplattor, sextettplattor, storbandsplattor, nyare storbandsinspelningar, liveplattor, radioinspelningar och så vidare och så vidare. Det börjar bli lite svårt att hitta något man inte har, mer än möjligen liveplattor från olika tillfällen. 

Men den här varianten har jag inte förut. För Decca har gjort ett kanonbra jobb på denna platta med att leta upp riktigt bra tidiga inspelningar från Benny Goodman. Och med tidiga menar jag tidiga, innan hans genombrott och konserten på
Carnegie Hall. Här finns en tidig trio från 1927 med mindre kända Mel Stitzel på piano och Bob Conselman trummor. Här finns inspelningar med hans bror Harry Goodman på tuba och senare bas, dom första där Gene Krupa medverkar, inspelningar där Goodman bara gästspelar och dom tidigaste storbandsinspelningarna, som dock inte innehåller Teddy Wilson, Lionel Hampton, Charlie Christian, Helen Ward eller dom andra mer kända Goodman-namnen. Vi får följa Goodman i sina första staplande steg, genom hans medverkan i namn som Irving Mills & His Hotsy Totsy Gang, Red Nichols & His Orchestra och The Charleston Chasers och på sida B dom tidigaste storbandslåtarna. Här låter det mer som om 20-talets jazzband bara har utökat i antalet bandmedlemmar, för någon traditionell storbandsstil hörs knappt.

Detta är en riktigt spännande platta för den som vill ha en annorlunda Benny Goodman-upplevelse och höra vart allt startade en gång och för mig som gillar den här typen av tidig 20-talsswing så är detta som snask! En klart kanonbra platta som blir solklart kvar i samlingen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...