expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 6 oktober 2022

Tyngre gitarrer och soulfunk på höstens skivmässa!


Höstskivmässan 2022 var en återgång till de mer dyra hårdrocksskivorna i första hand, vilket inte är min normala musik så det blev kanske inte den dyraste mässan för min del, men likväl en trevlig mässa denna hyggligt soliga lördag i oktober, med mycket folk och där jag också för första gången fick chansen att träffa en medlem från Vinyl Communityn för första gången, Kristoffer från Umeå, som också stod där och sålde. 

Jag vet inte om det var alla skivor med tunga gitarrer som smittade av sig men den blev faktiskt en del hårdare gitarrbaserade skivfynd även hos mig, men också lite soul och funk. Mest fullängdare handlade jag då från en säljare som sålde fem skivor för 30 kronor och där hittade jag ännu en
John Miles.
Hans "MMPH - More Miles Per Hour" från 1979 är förvisso inte särskilt svårhittad, men likväl en platta som jag har velat ha tag på. Det är inte en av hans Alan Parsons-proddade plattor, men av en snabblyssning att döma är det likväl en oerhört välgjord platta att se fram emot!
     Det var här som det blev lite funkiga rytmer i form av en platta med samarbetet The Clark/Duke Project och deras andra platta från 1983. Med Stanley Clark och George Duke i spetsen skulle man kunna tro att detta är en riktig funkupplevelse, men den verkar vara slickare och mer traditionell 80-talssoul än man kan tro med dessa två inblandade vilket dock aldrig är en besvikelse.
     En annan skiva som verkar vara en bit ifrån tro och verklighet är den med ett annat samarbete, mer varaktig än ovan nämnda, nämligen Thad Jones/Mel Lewis. Som storband har jag sett och hör många bra och avkopplande konserter med dom på Youtube. Men den här plattan, "New life" från 1976, verkade gå mer åt det där funkiga håller istället, men med ett storband i ryggen och med idel udda arrangemang kan detta bli en riktigt spännande platta!
     En platta som var lite mer av en chansning var "Gonna get you" med Freeez, det engelska bandet som är mest känd låten "I.O.U", som lyftes upp av Athur Bakers dansanta sound. Jag köpte plattan "Anti-Freeez" tidigare och den var en grym besvikelse! Nu var det nästan ett helt annat band, eftersom bandet 1984 ombildades helt, med nya medlemmar och en helt ny stil. Detta är den klassiska versionen och här är det bra mycket mer groove i soundet. Dessutom med ovan nämnda jättehit i låtlistan.
     Också ett hjärnsläpp när jag glömde helt bort att jag hade amerikanska AOR-bandet Tycoons självbetitlade platta, som jag ju dessutom redan har skrivit om här, och köpte på mig ännu ett ex av. Länge leve närminnet!

Men med Tycoon har vi ändå kopplat in gitarrerna och med mig hem följde amerikanska
Hearts tredje platta, "Little queen" från 1977, ett album som föregick av ett gräl med bandets föregående skivbolag Mushroom Records och ett byte till det då nybildade CBS-bolaget Portrait. Det lilla jag har hört av
plattan så verkar den dock vara mycket mer spännande och utvecklande än en hel del av bandets album emellan denna och den kommersiella återkomsten 1985.
     Tyngre gitarrer kan man också höra i The Missions musik, fast något mer mörkare. The Mission är startad av två medlemmar från Sisters Of Mercy och spelar i en genre jag normalt inte rör mig i så ofta. Men debuten "God's own medicine" från 1986 är en kanonbra platta inom new wave/goth-rock, och även tredje plattan "Carved in sand" finns i samlingen och därför så låg ytterligare två plattor med bandet i min "wishlist" och jag lyckades hitta båda! Dels plattan "Children", som jag har fått rekommendationer på från Vinyl Community ett flertal gånger. Den plattan verkar fortsätta på ovan nämnda debuts väg med en avkopplande, snyggt proddad och skön mörk rock. Dessutom hittade jag också 1992-plattan "Masque" på CD, så man kan säga "Mission completed"!
     Och till detta en kvintett singlar, en singel med Blood, Sweat & Tears från "No sweat"-plattan, där svenske Jojje Wadenius finns med. Dessutom Benny Goodmans första dubbel-EP inspelad till filmen
"The Benny Goodman Story" (där komikern Steve Allen spelar Goodman). Den här EPn innehåller dock inte mycket nytt som jag inte redan hade. Det är Goodman-klassiker som "Let's dance", "Bugle call rag", "Roll 'em" och "King  porter stomp". Men jag har den andra gröna dubbel-EPn sen tidigare och självklart vill jag ha bägge delarna, även om den här har lite mer uttjatade Goodman-låtar.
     En av INXS bästa låtar på singel är inte heller helt fel, "Original sin", liksom en bortglömd singel med Suzzies Orkester. Jag måste erkänna att jag inte visste att titelspåret från trions lysande platta "Om..." fanns utgiven på singel. Samt idag album aktuella The Fixx singel "Are we ourselves" från 1984!

Jag får ändå vara nöjd med en lite billigare mässa med OK antal fynd av varierande sort. Det var en trevlig dag med bra musiksnack och fint grävande i skivlådorna. Som vanligt finns även en film från mässan på min Youtube-kanal och i vanlig ordning så lyfter jag på hatten för mässans primus motor Thomas Lundmark. 
     Som smakprov från denna mässa har jag valt ett spår från John Miles platta, låten "Can't keep a good man down", från The Missions platta "Children" "A wing and a prayer" och Blood Sweat & Tears-låten "Save our ship".





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...