expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 26 september 2022

Kultstämplat: Mora Träsk - Små grodorna (Hip hop remix)

Mora Träsk - Små grodorna (Hip hop remix)
Utgivningsår: 1990
Skivbolag: Mora Träsk Musik
B-sida: Små grodorna (Bonus Jumps)
Det är inte ofta vare sig Mora Träsk eller "Små grodorna" finns på bloggen, men och andra sidan var det 1990 också första och enda gången den kombon fanns på Svensktoppen och när den här låten gjorde entré så undrade både jag och Kent Finell "Vad är detta?!". Mora Träsk är alltså duon, med forna lågstadieläraren Leif Walter i spetsen, som åker runt och underhåller barn med ramsor och lekar och kanske inte minst "Tigerjakten", som väl är deras signum. Och för mig som aldrig har gillat den här typen av sång- och danslekar, inte ens när jag var barn, så är bara synen av vuxna och barn som hoppar som grodor runt en stång på midsommarafton och sjunger "Små grodorna" något av det pinsammaste som finns. Nu kanske någon säger:
"Men du är väl inte målgruppen för den här låten?"
Det är här som den här remixen kommer in. För jag är trots allt inte här egentligen för att såga vare sig "Små grodorna" som företeelse eller Mora Träsk, även om jag kanske har lite svårt för Leif Walters numera patenterade eviga dammsugarförsäljarleende. 

1989-1990 så blev housemusiken med rap väldigt stor under en kort period och att då göra dansversion av en barnklassiker som "Små grodorna" är väl i sig inte en helt oväntad eller underlig idé. Men Mora Träsk är ju egentligen sprungen ur proggrörelsen och när individer som man märker egentligen inte har sån überkoll på genren plötsligt får för sig att göra dansmusik så brukar det inte bli det bästa resultatet. Här rappas det lite, det sjungs förstås "Små grodorna" som är lustiga att se, men framför allt är det även tomma stunder med en houseloop då inget händer, mer än lite för tiden trendiga "Wow" och "Yeah"-samplingar. Ja, så brukar det väl låta...? Men då drar vi väl plötsligt på med lite "Smoke on the water"-sampling av Deep Purple, som om det riffet inte var söndersamplad redan då. Och självklart finns ju en anledning till att groddjuren är lustiga att se, enligt andra raptexten:
"Grodorna på månen kan hoppa flera mil
men grodorna i träsket kör helst omkring i bil.
Dom glider in på disco och dricker mer än te
och när dom hoppar hem är dom lustiga att se."
Heja! En lätt dold hint om fylla i en uppoppad barnvisa av barnens favoriter. Kudos till att grodorna i alla fall inte tog bilen hem till träsket. 

Det känns inte lite som om man har tagit allsköns möjliga saker som man hört ska finnas i en rap/house-låt och skohornat in det lite här och var osorterat i en barnlåt utan att ha riktigt koll och ut kom en tämligen pinsam version som nog inte direkt gjorde vare sig barn- eller dansgenren en tjänst. Men Mora Träsk är nog lustiga att se i alla fall och lite kul skulle det vara om någon satte på denna en midsommarafton på 2020-talet istället för den vanliga varianten för att se vad barnfamiljerna skulle göra då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...