expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 21 mars 2024

Teddy Wilson - The delicate swing of Teddy Wilson

Teddy Wilson - The delicate swing of Teddy Wilson
Utgivningsår: 1968
Skivbolag: Storyville
Betyg: 5/5
Härom veckan hade det kommit in en massa jazzplattor på Vinylstallet och dessa såldes för en tia styck. Gissa om det köptes, så till nästa "Nytt i samlingen" så kommer det att vara lite jazz med. Men jag hade tänkt att glänta lite på dörren och ge ett litet smakprov redan nu. 

Här är alla inspelningarna från samma session, i New York i maj 1945. Sättningen i sextetten är förutom Wilson på piano, Charlie Savers, trumpet, Red Norvo, vibrafon, Remo Palmieri, gitarr, Al Hall, bas och Specs Powell, trummor. Charlie Shavers är en trumpetare som jag har fått en stor förkärlek för. Hans inspelningar och trumpetspel har en förmåga att både flyta fram och svänga skönt och någonstans kan man höra inspirationer av något nytt! 
     Vad gäller Teddy Wilson så hade han runt dessa år börjat dra sig tillbaka allt mer. Han spelade ännu med Benny Goodman, men ägnade mer tid åt studioinspelningar och radioshower än att spela för stora publikskaror. 

Låtarna med den här sättningen finns i flera olika skivutgåvor, men jag föredrar den här som innehåller mest spår. I original är den här plattan utgiven på Polydor, men detta är en dansk utgåva på bolaget Storyville. Ljudet och svänget är fantastiskt! Låtarna är välkända standards, men på många av dom har man lyckats göra nya snygga arrangemang, eller vad sägs om den delikata inledningen av "After you've gone" där Shavers river i med en liten slinga allra först, för att få sällskap av gitarristen Palmieri och till sist även Red Norvos vibrafon innan Shavers trumpet presenterar Teddy Wilson som spelar en snabbversion av melodin. Men här finns också klassiska versioner av låtar som bara smälter i öronen! 

Detta är en kanonbra platta med småbandsswing från 40-talet i sin allra finaste och bästa form! Shavers, Norvo och Wilson spelar ihop lysande och Remo Palmieri, som jag inte hört så mycket med, imponerar stort med sitt flyhänta gitarrspel. Jo, detta är en skiva som jag faktiskt ger högsta betyg till och givetvis blir den kvar i samlingen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...