expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 22 augusti 2024

Kultstämplat: Anders Glenmark - Läderlappen-Krambjörn


Anders Glenmark - Läderlappen-Krambjörn
Utgivningsår: 1976
Skivbolag: Glendisc
Jag hade tänkt komma med en riktig newsflash till alla: Batman heter inte Bruce Wayne. Egentligen heter han Anders Glenmark och när han inte har trikån på sig så drömmer han om att han är han en hybrid mellan människa och nalle. 

"Läderlappen" hörde jag i ett gammalt Poporama och kliade mig skrattandes i huvudet av texten och satte singeln högt på min önskelista. Och här är den nu och jag fick mer än jag bad om i form av TVÅ kultlåtar! Hade den här låten varit tema till någon tecknad TV-serie så hade jag köpt det, men vad jag vet så gjordes det ingen Batman-serie 1976. Ja, eller Läderlappen, som var namnet vi använde i Sverige då. Jag skulle kunna ägna en bloggartikel bara åt det märkliga att översätta namnet "Batman" till "Läderlappen", men jag spar det till ett annat tillfälle och en annan blogg och går vidare. 

1976 var Anders Glenmark 22 år och relativt nyskild från gruppen Glenmarks, men ändå inte mer skild än att farbror Bruno fortfarande proddade och gav ut hans soloskivor. Hans andra platta, som är självbetitlad, innehåller då en av två låtar från denna singel, som väl är tänkt att vara en dubbelsidig A-singel, även fast det står sida A och B på själva skivan. B-sidan "Krambjörn" finns alltså med på plattan, men inte A-sidan "Läderlappen", vilket kan tyckas vara en rätt märklig promotionmetod av ett album. 

Om vi då börjar med just "Läderlappen" så är den helt OK soundmässigt. Janne Schaffer finns med på gitarr och det är ett snyggt schlagerarrangemang. Texten däremot är bedrövlig! Och här är det inte bara Anders som står vid skampålen utan Ingela "Pling" Forsman har också varit med. Den hemliga identiteten ryker all världens väg här när han sjunger:
"Bakom masken döljer sig
Batman som dom kallar mig,
Läderlappen det är JAG!"
Det är ju lite intressant. Han är alltså Batman BAKOM masken, inte med masken på!? Sen hör han något mystiskt och läskigt på natten när han ska hämta vatten och klär om och flyger som ett skott till varje stad. Batmobil någon? Jag känner att en liten påläsning om Batman som seriefigur vore bra för paret Forsman/Glenmark. Och självklart ska vi komplettera denna lökiga sång med random barn som mot slutet sjunger refrängen. Som sagt, som musik till ett barnprogram hade låten funkat, men här låter det bara pinsamt!

Vänder man på sidan så möts vi av en helt annan Anders Glenmark. Musiken till låten "Krambjörn" går i reggaetempo och här önskar han att han var sin drömtjejs krambjörn och texten är ju som gjord för en skämskudde.
"Kom och kläm på min nos,
så varm och fuktig har den aldrig varit förr."
Que? Varför skulle hon klämma på hans nos och varför är den varm och fuktig? Det är inte så ofta som vare sig nallebjörnar eller människor har varma och fuktiga näsor, inte friska i alla fall. Eller så hade människan Anders Glenmark lite märkliga fantasier och/eller en viss förkylning. 
"Jag vill va' din krambjörn
jag vill leva i ditt hörn"
Ja, det låter ju som ett höjdarliv! Sitt där i hörnet och undra om det verkligen var det som var meningen med björnlivet. Eller, nej, fortsättningen på texten avslöjar ju att han egentligen vill bli ompysslad, skött, kramad och tröstad av henne. Han är en riktig Romeo, den där Glenmark.
"Kom och göm dig i min päls. Du kan väl vänta med att lappa mina hål."
Jag vet att jag förväntas se Anders Glenmark som ett tygdjur nu, men jag kan inte låta bli att få lite creepy bilder av när hon lappar hans hål. Det är lite svårt att förstå om han verkligen vill vara en leksak eller en korsning mellan människa och tygnalle och hur deras förhållande skulle se ut. Kanske är det Anders som borde ta reda på vad hans fantasier om att vara Batman och leksaksnallar säger om honom. Det är tur att han skulle få lite mer jordnära texter senare i karriären. Eller vänta... 
"Hon har blommor i sitt hår, som bara jag kan se."
Det var inget förresten...

"Läderlappen" finns på Youtube, men inte "Krambjörn" tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...