expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 20 september 2024

Krönika: P300 - en tramsig PR-kampanj!

Nu ska jag bli grinig gubbe ett tag. Att listor är spännande, det är helt klart. Dom känns mer eller mindre döda just nu, men företeelsen är ändå riktigt kul, så länge som man ser det för vad det är, en kul grej och tävling och en chans att kunna få lite fakta kring vad folket köper eller lyssnar på mest just nu. Jag är, eller snarare har varit, en topplistenörd. Det är när man börjar att tro att en topplista är A och O över vad vad som faktiskt är bäst som det går över styr. För att inte tala om vad som har varit bäst genom alla tider. Det är många medier som genom åren har försökt att göra omröstningar om vilken låt eller platta som är den bästa någonsin. Och dom är alla TRAMS! Man kan förstås inte bestämma officiellt vilken låt som är den bästa någonsin och sen på allvar försöka trumma ut att "så är det, för det har folket/experterna sagt". Att små nischade tidningar/kanaler/poddar gör det är en sak. Det lockar säkert fler konsumenter till dom. Men att statliga kanaler ska syssla med sånt är än tramsigare. Därmed så kan jag glida in på huvudämnet här, för följaktligen så ser jag P3s aktuella omröstning P300, där man åter försökt att rösta fram den "bästa låten någonsin", som rent nonsens och en desperat PR-kampanj av kanalen. 

P3 har alltså, och jag citerar från P3s hemsida, 
"bjudit in experter från olika delar av musik-Sverige för att ta fram en topplista över världens bästa låtar", Ett gäng trogna P3s lyssnare är också inbjudna. Vi stannar där ett tag... det här med att kallas för musikexpert är en väldigt tveksam titel! Man kan vara musikexpert möjligen om man kan mycket om musikhistoria, om olika artister, om hitplaceringar, om hur musik kommer till och marknadsförs och så vidare, kort sagt faktabaserade saker. Men man kan INTE kalla sig musikexpert baserad på musiksmak, huruvida man hellre gillar Rednex eller Modern Talking före Bob Dylan och Rolling Stones. Musiksmak är något som är delad och alla har sin syn på vilken låt som är den bästa någonsin. 

Det är då inte ens första gången i P3 som det görs ett försök att utse världens bästa låt. För bra precis 30 år sen så försökte man att få hela Europa att utse världens bästa låt och i samband med det så skulle Sverige arrangera en liknande lista som sen räknas som Sveriges röstning till Europa-listan. Hela Sverige fick här chansen att rösta och det gjorde att aktuella låtar som Mariah Careys "Without you" och Crash Test Dummies Mmm-låt hamnade högt. Också en korkad idé, men här hade i alla fall bara folket röstat, även om man kunde fundera på Crash Test Dummies som en av världens bästa låtar någonsin. Vann gjorde, om jag inte minns fel, i både svenska och europeiska tävlingen Led Zeppelins "Stairway to heaven", en låt som inte finns någonstans på P300. 

Skillnaden då var dock att P3 på den tiden hade mer av monopolställning inom musik-Sverige. Reklamradion här var i sin linda ännu och streamingtjänster och internetbaserad musik fanns inte. Sveriges Radio hade lite mer att skryta om då och lite mer täckning för det. Idag så kan man fråga sig vem som egentligen bryr sig om P300 och vilken låt som är världens bästa någonsin? Det finns hur många kanaler, spellistor,  streamingtjänster, poddar och så vidare som helst och P3 är mer en random ungdomskanal som inte har ens i närheten av den popularitet eller makt som man en gång hade. Listor som företeelse är alltså nästan dött och i en tid när ny musik i stor sätt bara är slit och släng och inget man ska minnas till nästa år, än mindre spara, så känns det inte som att det är så jätteviktigt med vad som P3 anser är världens bästa låt. 

Tittar man på själva listan så kan man fundera på om det är just för att ny musik inte är något man sparar och minns, alternativt att juryn av artister, experter, journalister med mera inte tillhör P3s trognaste lyssnare, som gör att P3s normala musikprofil inte särskilt mycket kommer fram där? Det är ju förvisso 
helt klart positivt, men en intressant notering, 24 av dom 30 första platserna i P3s
omröstning innehas av låtar som egentligen hellre skulle platsa på P4 eller nostalgikanalen P4 +. Vann gjorde nu då Robyns "Dancing on my own", och jag gillar den låten, som det mesta Robyn har gjort. Om jag får välja mellan 1994-vinnaren Led Zeppelin och 2024-vinnaren Robyn är valet överlägset den senare. Men det känns inte som att hennes låt är 
precis den megaklassiker ute bland det svenska folket och svenska random musikälskare som man allra främst skulle säga när man ber dom säga världens bästa låt någonsin. Men visst, Robyn, Prince, Madonna, Curtis Mayfield, Kate Bush "Running up that hill", David Bowie, Marvin Gaye, Simon & Garfunkel och Fleetwood Mac bland dom 20 högsta är ju inte helt fel på papperet. Det känns som att detta mer var en tillfällig spellista från någons Spotify än en omröstning av världens bästa låtar. Detta något som ingen troligen kommer att minnas när året är slut, om man inte är ett manisk fan av P3 vill säga.  I realiteten kan man inte på allvar rösta om världens bästa låt genom tiderna. Den låten vet både du och jag vilken det är, och med största sannolikhet är det inte ens samma låt, och så bör det förbli!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...