expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 4 oktober 2024

Kultstämplat: Anita Lindblom - Beatles Bossa Nova

Anita Lindblom - Beatles Bossa Nova (från EPn "Ur filmen "Tre dar på luffen")
Utgivningsår: 1964
Skivbolag: Fontana
Andra spår: Lite sentimental/Ge mej en underbar man/Mamma, mamma
Anita Lindblom har faktiskt aldrig förekommit på bloggen! Skandal, det får vi ändra på. När jag var yngre så var jag väldigt tveksam till hennes mörka röst sjungandes söndernötta schlagerdängor som "Sånt är livet" och "Balladen om den blå baskern". Men så hade jag inte upptäckt 60-talets vackra schlagervärld då än heller. Nu är det då lite synd att det är just i Kultstämplat hon gör debut, men jag gillar "
Kring de små husen i gränderna vid hamnen" och andra lysande låtar med Anita!

Det finns många varianter på Antonio Carlos Jobims bossa-klassiker "The girl from Ipanema", i original en riktigt mysig pärla, 
då med titeln "Garota de Ipanema". Det finns även en annan svensk version som kommer att komma upp så snart som den även landar på Youtube, en lokal variant med jazzmusikern Ulf Råberg betitlad "En man från Hammarstrand". Den är faktiskt snäppet värre än den här låten med Anita Lindblom. 

Den här versionen, liksom hela EPn, är dock med i en film med titeln "Tre dar på luffen". Ragnar "Åsa-Nisse" Frisk har gjort den och filmen ingår i den buskis-filmserie som Anita och Thore Skogman gjorde i mitten av 60-talet, där en ännu kändare film var "Tre dar i buren". Jag har inte sett någon av filmerna, men att döma av Ragnar Frisks närvaro är det upplagt för knas i kubik. 
     Självklart så skulle både Anita Lindbloms och Thore Skogmans låtar i filmen ges ut på skiva också och Anitas bidrag är då dessa. Om alla är med eller enbart ett par vet jag inte, eftersom jag då inte har sett filmen. Men jag får utgå i från att den här låten finns där, för det är bara en av dom fyra låtarna på EPn som det gäller. Dom andra låtarna håller normal Lindblom-standard. Den här låten finns ju också på en egen singel, men man tager vad man haver. Men "Beatles bossa nova" då är alltså den tveksamma försvenskningen av "The girl from Ipanema". Beatles har ju redan haft en hyllningssång på listan, också den i Kultstämplat i form av Forbes melodifestivaldänga. Den var dock lite väl sent ute. Annat var det 1963, då  Beatles ju hade slagit igenom på gigantisk front och alla ville vara med och dela på kakan. Och textförfattaren med namnet "Helding" hakade på. Jag vet exakt noll om denne Helding och jag hittar inte mycket information om honom heller. Här har han då gett Anita Lindblom i uppdrag att tråna efter Beatlarna och önska "en Beatle i julklapp"! Fast av texten att döma så verkar det vara en som har mest uppmärksamhet.
"Paul är så söt så man svimmar, 
John kan jag höra i timmar,
George jag mitt hjärta vill ge dig,
men den raraste är väl ändå, lilla Ringo, han kan jag väl få?"
Som hämtat ur Mitt Livs Novells insändarsida. Fast Anita Lindblom var ju 27 år vid tiden för låten. Det känns lite creepy någonstans med en vuxen person med mörk röst som likt en tonåring öppet sjunger att hon vill att ett stort paket från England ska komma på julafton och upp ur lådan hoppar Ringo Starr skriker "Surpriiiise, Anita!!". Ringo är ju fortfarande i livet och väldigt aktiv så han kanske kan berätta om han hade en svensk schlagersångerska stalkandes honom i Liverpool på 60-talet. 
     
Nå, låten i sig är det ju absolut inget fel på. Hade hon med sin sensuella röst sjungit en vettig översättning till denna vackra brasilianska standard så hade detta varit hur bra som helst. Men nu är det då istället en riktigt skrattretande pinsam text, förvisso barn av sin tid, men likväl något som väcker en hel del tankar. Tänk Zara Larsson eller Molly Sandén 2024 sjunga en liknande låt och tråna efter medlemmarna i Imagine Dragons eller Coldplay. Det hade känts minst sagt bisarrt och märkligt. Men på 60-talet gick det bra och Anita Lindbloms karriär gick vidare efter detta. Vilken intressant tid det var på 60-talet ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...