expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 22 januari 2012

Alla Pugatjova - Superman

Det är intressant hur en artist kan vara en sak i ett land och känd för nåt helt annat i ett annat. Hemma i Ryssland är Alla Pugatjova en världsstjärna, att jämföras med vad Carola är för oss. Men här i Sverige är hon bara känd som den ryska divan som Jacob Dahlin var bästa vän med. Ja, någon kanske minns henne från Schlager-EM 1997 också, men det kan inte vara i några positiva ordalag för den låten var inte verkligen bra.

I överhuvudtaget som kommer jag nog aldrig att förstå Jacob Dahlins vurm för denna ryska artist. Ändå så blev jag lite lycklig när jag såg denna singel på en loppis. Den är egentligen inte så usel så den platsar här, men omslaget är ändå kult på nåt vis. Och jag förstår ju varför den gjorts också. 1985 hade Alla Pugatjova varit i Sverige och uppträtt hos Jacob Dahlin i "Jacobs Stege" och därefter tyckte sångerskan att hon hade sånt stort stöd i Sverige att hon släppte en singel enbart här, "Superman", med text av schlagerdrottningen Ingela "Pling" Forsman. En B-sida gjordes förstås också, "Every night and every day", som Jacob själv skrev text till. Inga dåliga låtar, alltså.

"Superman" är ett schlagertuggummi som gnager sig fast som cement tills du sitter och nynnar irriterat. B-sidan är en sådär ballad, varken mer eller mindre.
Men omslaget, omslaget... Pugatjova sitter på en sorts gokart i nån öken, med stålmannen Jacob Dahlin bakom, med det där karaktäristiska fåniga leendet som han alltid hade. Det ska väl vara någon sorts ironi bakom detta omslag, men det blir mer töntigt än ironiskt. Stålmannen har aldrig känts mer svensk buskis och Alla Pugatjova har aldrig känts längre från glitter och glamour. Men för Jacob Dahlin lär det knappast ha spelat nån roll. Han spelade gärna töntig för publiken, så länge han fick göra sina geniala radioprogram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...