expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 29 juli 2013

Ojj! 600 - Oo-ee-bim-bam-bop (kort het sommar)

Jag känner att jag bara måste slänga upp den här, kanske främst för att jag har letat efter denna singel i mer än 25 års tid och äntligen hittat den! Föreställ er följande scenario:
Det är sommaren 1986. Jag, då 11 år gammal, sitter en lördag och hör på ett nygammalt radioprogram som går istället för Tracks, som på den tiden var helgonförklarat av mig, som heter Sommartoppen. Jag är då så där måttligt road eftersom programmet innehåller en del 60-talsmusik och en massa låtar jag aldrig hört eller bryr mig i. Ja, jag vet, man var inte alltid lika smart som barn.
Plötsligt testas en knasig låt med ett stuffigt och studsande sound, gjord av en grupp som heter Ojj! 600. Låten, som heter "Oo-ee-bim-bam-bop (kort het sommar)", sticker verkligen ut bland Eurythmics, Peter Gabriel och Freda som samtidigt finns på listan. Först undrar jag vad detta är för märkligt och ignorerar den. Men när den kommer in på listan så blir jag mer och mer förtjust i den och diggar den stort sen från den rätt usla kasettinspelning jag lyckats göra. När låten sen lämnar listan hör jag den aldrig mer igen. Inte i radio. Inte på någon skivspelare. Inte på nätet. Ingen jag känner har hört talas om den efter det. Bara denna kassettinspelning.
Jag letar som en galning överallt i 25 års tid utan resultat. Förrän denna sommar då jag på en loppis hittade den ÄNTLIGEN, i denna maxisingelversion!
Total lycka infinner sig inombords och i butiken och man vill bara utropa:
YES! YES! YES!

Ojj! 600 är ett hobbyband av Stig Vig och Silversurfarn från Dag Vag, som var satt på sparlåga då, och bandet släppte också en hel LP till denna låt och det blir väl i så fall nästa mål.
Denna maxisingel har dessutom två spår till. Dels den instrumentala"Diamond brains", som i ärlighetens namn inte engagerar mig så värst, en rätt menlös historia.
Dels finns här också den lugna "Aldrig försent", som är en rätt kul och helt OK Stig Vig-sak.
Men viktigast är förstås "Oo-ee-bim-bam-bop (kort het sommar)", med tillhörande sampling från Arne Hegerfors, en låt som egentligen inte har mycket till vettig text, men som sitter som ett knytnävsslag när man hör den och som andas svensk sommar på nåt vis. Den borde ha blivit 1986 års sommarplåga, men ovannämnda Gnosjöbands vindar satte stopp för det då.

Och ÄNTLIGEN så kan jag glädja alla med att låten har dykt upp på tuben! Läs gärna Beatbox artikel om låten också. Men innan dess kan ni nu njuta av svensk 80-talssommar de luxe! Håll till godo!

29 kommentarer:

 1. hehe fan va kul att du hitta just denna låten på LP men va synd att du inte kunde föra över den, ja har tyvärr aldrig hört denna låten själv men skulle över allt annat vilja göra de. Ja 80-talet gjorde mycke såna här lite udda guldkorn som verkligen är jättesvåra att hitta, tyvärr. Thomas Hafström Tillbaka Till Sommaren Big Deal Svenska Sommar är 2 låtar ja verkligen älskar och förknippar med sommaren, hört dom? Så 80-talet va inte bara Sommaren Är Kort med Tomas Ledin som svenska folket hört till leda alla år, finns mycke okänt material också som verkligen förtjänar att uppmärksammas som exempel Jag Vill Ha Mycke Pengar med Nysse, den kan ja med rekommendera till dig, sök på den på youtube hehe. Ja Hoppas verkligen att du kan lägga Kort Het Sommar på något sätt, Lång Het Sommar med Blue Machine har ja däremot hört, riktigt bra även den.

  Svara gärna på detta, ja älska och knyta till mig nya kontakter och snacka gammalt 80-tal, lika kul varje gång.
  Ha de så bra
  MVH
  Mange

  SvaraRadera
 2. Ja kom på den sen i efterhand, ja ska tipsa något kul till dig som ja hoppas du kommer skratta åt. De handlar om mig själv, ja la nämligen upp klipp på mig själv på youtube för några år sen där ja tolkar just gamla svenska kultklassiker me min egen lilla amatörstämma hehe. Sök på Plattgamen så får du fram massa olika klipp hehe. bara håll till godo och njut av dom hehe.

  Tanken varför ja gjorde egna tolkningar va för och dels uppmärksamma låtarna i sig men också för att folk skulle få något att skratta åt.

  Hoppas du går in och besöker min kanal efter detta.
  MVH
  Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mange,

   tack för dina kommentarer. Kul att du också gillar 80-talet. Antalet växer så sakterliga. Jag hoppas någon kommer på idén att lägga upp Ojj! 600 och då länkar jag till den, som med dom andra artiklarna här på bloggen. Lite märkligt att den är så okänd som den är, då Stig Vig ändå sjunger.

   Både Hafströms och Big Deals låtar finns hemma i singelsamlingen. Hafström är en helt OK låt med en viss Gyllene Tider-känsla (inte konstigt kanske med Mats MP i bandet). Jag vill minnas att jag köpte den på ren chansning då jag inte visste vem han var.
   "Svenska sommar" är också en OK låt, men den som jag mest förknippar med sommar av Big Deals låtar är "Du, du, du kan ge kärlek" från 1986 (som låg på samma Sommartopp som Ojj! 600s låt). Grymt underskattat band, Big Deal!

   Däremot är jag väl inte sånt fan av Nysses låt. Den är lite för mycket av tidig Magnus Uggla över den (rätt logiskt det också, jag vet ;)), vilket jag alltid haft lite svårt för.

   "Lång Het Sommar" hittade jag på singel nu i maj och hade inte en susning om vad det var, men det stod Peter Grönwall och Uffe Söderberg på den och insåg att när Shanghai och Sound Of Music/One More Time möts så måste det vara intressant. Det var en helt OK låt, även om båda herrarna gjort ännu starkare låtar var för sig.

   Jag har varit in på din sida förut och det är bra och kul att du för 80-talet vidare på ditt sätt! Akta dig så ingen mashup-DJ kommer och samplar din röst till en instrumentalversion av originallåten ;).

   /JS13

   Radera
 3. hehe tack för att du svarade, va kul att du hade besökt min sida innan, ja ja vet, måste uppdatera mitt lilla kära alterego igen, va så längesen sist tyvärr. Har du sett de klippet när ja tolkar klassikern stockholmsnatt från filmen me samma namn hehe.

  Jo ja har vatt inne på sommartoppen me hitsen från förr i tiden, jättekul verkligen att dom har lagt upp dom och listat va de va som va aktuellt då. 80-talet kommer alltid leva vidare för oss på alla sätt, de va något speciellt över de decenniet som man inte kommer ifrån.

  Fortfarande finns de hur mycke som helst som man inte ens visste om att de fanns, tur vi har youtube som kan hjälpa oss med de och att de är gratis.

  Dansar Me Mig Själv är den låten ja älska mest me dag vag, kort sagt en riktig jävla måbralåt om ja får säga de själv. Ja lever mig in i llåten som fan hehe. Adolphson & Falk, Uffe Söderberg, Lili & Susie, Fredrik willstrand(som många tjejer va kära i på 80-talet bla hehe),Strix Q ,Snowstorm,Paul Rein är bara några av alla dom ja tycker om, skulle kunna fortsätta hur länge som helst men då skulle ja aldrig bli klar e de risk för hehe.

  Fortsätt gärna svara, ja väntar med spänning på fortsättningen.
  MVH
  mange

  SvaraRadera
 4. Vill bara lägga till en sak om Big Deal, Magnus Sjögren sjunger så jävla intensivt och bra me sin rytande hårda stämma hemma. Men kan du hjälpa mig me en sak, Big Deal gjorde sammanlagt 5 låtar va, Klassikerna svenska sommar, ja ska förföra en ängel(tagen från kultfilmen P.S sista sommaren bla) du kan ge kärlek, de brinner en eld samt eaeo. Ja har aldrig hört dom 2 sista tyvärr, du tror inte om du har dom att du skulle kunna lägga upp dom så man får höra dom, kan man ha sån obeskrivlig tur, ah ja testa iaf så får ja se va du svarar.

  MVH
  mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Youtube är nog Guds gåva till oss på nåt sätt!

   Dag Vag harj ag börjat uppskatta mer nu än när jag var yngre. Då var det i stort sätt "Popitopp" och det var allt. Men min favorit med Dag Vag idag är någ "En gång till" från 1990. Det är jag rätt ensam om tror jag, men den är grymt skön i sitt gung och en rätt kul text. Om jag minns en intervju rätt så var det en av Stig Vigs egna favoriter också.

   Av dom namnen du nämner så är det främst Adolphson & Falk, systrarna Päiverinta och Uffe Söderberg, om han främst är med i Shanghai som jag helst sätter på. Fredrik Willstrand har jag en skiva med, men annars har jag inte engagerat mig så mycket i hans karriär. Men "Susanne" är ju en kultklassiker!
   Strix Q kan jag leva med i lagom doser, Snowstorm är inga jag bryr mig i, Paul Rein vissa låtar.

   Och tyvärr, jag kan fortfarande inte föra över från vinyl till dator. ;)

   /JS13

   Radera
 5. va kul att du fortsätter svara, jätteskoj verkligen, va synd du inte kan föra över bara:( Kärlekens vampyrer då, minns du dom hehe. Lilla Hjärtat är en given klassiker där dom lyckades klämma in mona seilitz med på ett hörn me de klassiska citatet rårätt :D Den låten tolka ja själv faktiskt me min amatörstämma hehe. Gilla vampyrklädseln hehe. förresten gilla du schlager från 80-talet då,finns lite små guldkorn där med. sen kultbandet the pinks va supercoola med som bert karlsson va me och upptäckte en gång i tiden, Helena Och Jag är deras bästa enligt mig, så otroligt fin.

  Plirum Tomtar kan ja passa på att tipsa dig om med om du inte hört den, riktigt rolig liten udda pärla hehe.

  Sen så gjorde Galenskaparna mycke bra låtar på 80-talet med som man ska ha husvagn, konfirmationspresenten, mackenlåten m.m

  Ja hoppas du fortsätter svara så vi kan fortsätta ha dom här trevliga samtalen häröver. Inte varje dag man har sån här tur och få träffa och framförallt börja diskutera med en som har samma intresse som en själv. bara en snabb fråga, vet du om hafström sjungit några mer låtar än den vi prata om sist?

  mvh
  mange

  SvaraRadera
 6. "Lilla hjärtat" kan jag hålla med om är en kultklassiker. Mona Seilitz var ett minst sagt udda val, men kanske inte så konstigt så sångaren och Seilitz var ett par på riktigt.

  The Pinks däremot har jag väldigt svårt för. Jag har "Det spelar ingen roll" hemma på singel, mest som avskräckande exempel. Dom må vara barn, men jag kan inte med minstingens falsksång.

  Plirum finns hemma i samlingen, men det var evigheter sen jag hörde den.

  Jag visste inte ens Hafström existerade innan jag köpte singeln så jag har ingen koll. Men jag har för mig att jag googlade fram till att han är musiklärare idag.

  /JS13

  SvaraRadera
 7. Ja hej igen, kul att du fortsätter svarandet. ja 80-talet va ju trots allt inte bara massa go musik, fanns jättemycke bra svenska filmer med som man kan se om och om igen. hasselfilmerna me lars-erik berenett, i lagens namn,mannen från mallorca,strul,besökarna, p.s sista sommaren,stockholmsnatt, den något udda filmen månguden m.m. Du har aldrig sett filmen som klassas som sveriges första skräckfilm blödaren från 1982, tyvärr har den utgått ur sortimentet för den har gått att få tag i på dvd vet ja. läst lite om filmen har ja gjort. Thriller-En Grym Film från 1973 kan ja passa på att tipsa om till dig om du inte sett den me Christina Lindberg i huvudrollen, en riktig svensk kultklassiker enligt mig och sen har vi ju givetvis mannen på taket som är den bästa svenska film ja har sett från 1976. ska tipsa om något så udda som fantomenlåtar till dig om du gillar fantomen förstås. ah du får dom iaf, kom hit fantomen me streaplers och ja trodde ja va en ny fantomen med ted gärdestad faktiskt, dom är roliga i innehållet, va lite därför ja ville tipsa om dom. ja tycker om fantomen själv och hoppas att även du gör de.

  mvh
  mange

  SvaraRadera
 8. Ja, Hasselfilmerna har jag allihop och försöker plöja igenom alla böckerna också. Dessa var den allra första svenska deckaren jag såg och ligger mig varmt om hjärtat!

  Däremot så är jag så där måttligt förtjust i flera av filmerna som nämns, "Mannen från Mallorca" och "Ps - sista sommaren". "Strul" och "I lagens namn" däremot är helt OK!

  Nej, jag har aldrig sett "Blödaren". Jag är i över huvudtaget tyvärr ointresserad av skräckfilmer och försöker undvika dom.

  Tyvärr har jag aldrig fallit för Fantomen-serierna. Jag är mer av Marvel-person och läser Spiderman.

  SvaraRadera
 9. Ja de ja tycker om med hasselfilmerna är att de alltid va med mycket skurkar som hassel bekämpar och sen att hassel verka ha 10 liv bokstavligt talat. I alla filmerna råka han illa ut på olika sätt men lyckas alltid på något sätt klara sig ur dom. Ja tycker de e så synd att dom inte filmatiserade alla böckerna utan bara 10 av dom. Ja skulle velat att man skulle filmatiserat alla filmerna. Ja ska tipsa om nordexpressen för dig med robert aschberg för dig på youtube hehe. Gå in och se aschberg bekämpa terrorister
  Underhållning på hög nivå.
  Ha de bra 80talspolaren så hörs vi.
  Mvh
  Mange

  SvaraRadera
 10. Det som är Hassels stil är lite det häftiga; han är egentligen så slutkörd och trött som det går, men har en sån ilska mot orättvisor i samhället att han kastar sig in med hull och hår i händelserna för att rädda allt.

  Egentligen är det 11 som är filmade, biofilmen från 2000, "Förgörarna", är också från en bok, om än gravt omstuvad.

  SvaraRadera
 11. Ja den är också bra. Gilla när dom drabba samman me den ryska maffian hehe. Älska den scenen när dom börja skjuta mot varann och piketbilen som krasha in i kiosken. Thomas hanzon glänser som bossen för ryssarna. Synd att filmen utgått från dvdsidorna. Bara att hoppas att de blir en nyrelease någongång igen

  SvaraRadera
 12. Ja hej igen ja ska tipsa om en bra seriesida för dig. Du läste spiderman
  Dolores serier kan ja tipsa om. Där kan du hitta allt va du söker efter. Jättebra sida verkligen.
  Www.doloresserier.se

  Mvh
  Den glada och snälla smålänningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. hej, tack för tipset. Intressant sida. Jag brukar gå på Comics Heaven i Gamla Stan när jag är i huvudstaden.
   Jag läser mest äldre Spiderman tidnignar, äldre än 2000. Nyare så tycker jag att historierna och tecknandet har blivit så dålig.
   Annars samlar jag helst, i serieväg, Don Rosas Kalle Anka-serier.

   /JS13
   (du kan också skriva till min mail, stafrin@hotmail.com, lite smidigare kanske)

   Radera
 13. Ja hej igen kompis. Hur e de. Ja är inne på youtube varje dag men ingen har tyvärr lagt upp per odeltorp gamla okända sommarhit än tyvärr. Känns inte som att någon kommer lägga upp den heller. Den är för okänd för de känns de som tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi inte ge upp hoppet. Det finns okändare låtar än så som jag hittat och länkat till här. Leta bland "Kultstämplat", där finns låtar jag aldrig trodde jag skulle hitta på tuben! ;)

   Radera
 14. Åh tack för tipset kompis. Finns de mycke okänt svenskt material där hehe

  SvaraRadera
 15. ja hej igen, ja sökte på de du sa men fick inte fram någon träff överhuvudtaget tyvärr. ska man söka på något annat kanske?

  SvaraRadera
 16. Tjena kompis hur e de. Tyvärr lyser fortfarande kort het sommar med sin frånvaro men ja ger inte upp hoppet med att någon någon dag ska lägga upp den. Tänkte även passa på att tipsa om en annan rolig låt ja hittade på tuben Vampyr med Martin Rissel från 1990. Rolig låt som för tankarna till kärlekens vampyrer lite hehe.
  Ha de så bra så syns vi.
  Mvh
  Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul sammanträffande, för jag läste om den precis i förmiddags på en annan blogg. Här kan du läsa med om den och andra Martin Rössel låtar:
   http://www.beatbox.se/2013/12/11/martin-rossel-motivator-1987-vampyr-heores-kar-1990/

   Radera
 17. Tjena 80talspolaren hoppas de är bra me dig. Tänkte ja skulle passa på att tipsa en till lite rolig klathsig låt ja hitta på tuben. Sex Sex Sex med gruppen Epoxy hehe. Riktigt bra låt. Kollade upp den gruppen förövrigt. Fanns mer låtar med dom på tuben men de va egentligen bara den låten ja nämnde här som ja fastna mest för. Kort Het Sommar lyser fortfarande med sin frånvaro tyvärr men vi får inte ge upp. Någon dag måste de finnas någon som lägger upp den hoppas vi.
  Mvh
  Mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hörde på låten. Himmel, får jag tag i den på vinyl åker den in i Kultstämplat. Det var en märklig hybrid till text och en sångare som knappt kunde sjunga en ton. Nej, Ojj600 är svårt att hitta på tuben, det är tydligt det!

   Radera
 18. Skojigt alster det där. Den snurrade inte så mycket och blev aldrig nån större dans-
  hit. Jag försökte på sommardiscoteken, men bara lokalt nånstans funkade den.
  Släpptes endast på 12"- singel och det är kanske en del av förklaringen till att den
  tynade fort och är ganska svår att hitta idag. Det såldes aldrig så många av den.

  Hörde att det var Arne Hegerfors men aldrig vad han sa. "men vad gör det?"

  SvaraRadera
 19. Hej, jag visste faktiskt inte att den bara fanns som maxisingel så det kanske inte var så konstigt då att jag hade problem att hitta den i alla år. Tack för den infon!
  Konstigt att den inte funkade, eftersom den ju låg på Sommartoppen och det brukar ju ge lite ekon av sig. Men Sommartoppen kanske inte var tillräckligt etablerad i sin nya form än, eftersom det var första året det sändes sen 60-talet.

  SvaraRadera
 20. Tjena 80talspolaren, de va längesen vi skrev till varandra nu, hoppas att allt är bra med dig uppe i djupaste Norrland. https://www.youtube.com/watch?v=Dq52EEAa69E en annan gammal kultig låt jag hittade på tuben som jag bara kände att jag ville dela med mig av till dig, Nysse sjunger en tidig duett med Vicki Benckert En Liten Grej heter den, jättefin verkligen hoppas du gillar den. Denna Kort Het Sommar är dock fortfarande lika svår att finna som den va sist vi pratades vid men någon gång måste den komma upp på tuben, fattar inte att den ska va så svår över att ladda upp där. De måste ju funnits fler än du som hörde den då på den gamla goa tiden, lite kul jag är förövrigt född de året när den kom på sommaren dvs 1986. Men vi får återigen inte ge upp den kommer nog upp när vi minst anar de. Hoppas du gillar låten jag skickade nu till dig med.
  Ha de så bra och va rädd om dig 80talspolaren så ses vi.
  MVH
  Mange

  SvaraRadera
 21. Tjena 80-talspolaren de va längesen. Svimma inte nu för Kort Het Sommar ligger äntligen uppe på tuben igen så nu kan du gå in och lyssna på den gamla kultklassikern igen. Ja som vi har väntat både du och jag men finns den äntligen uppe igen. Hehe jag älskade soundet som fan. Jag fattar att de va en sk kultig knashit den sommaren 1986 men synd att den försvann lika fort ur rampljuset som den först spelades. Riktigt tråkigt men så jävla att den finns att lyssna på nu igen. Gå in och bli lite extra nostalgisk för ett ögonblick hehe.
  ha de så bra 80-talspolaren
  mvh
  mange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mange,
   om man ska lita på någon så är det MrPbh! Men nu har jag uppdaterat sidan och lagt in låten i artikeln! Det känns kul att äntligen kunna göra det! :)
   Det är en stor kulturgärning han har gjort!
   Ha det bra själv!

   Radera
 22. Ja han är bäst på att lägga in mycket annat lite okänt material från de härliga svenska 80-talet och han bara öser in nya låtar hela tiden hehe. De tycker vi om. Dimmornas Bro med Uffe Söderberg la han upp också. Riktigt bra. Lyssnade du även på Barnen med Ojj 600 ? Ingen låt som föll mig i smaken så mycket tyvärr. Då va Kort Het Sommar mycket bättre. Ska kolla med honom om han har De Brinner En Eld med Big Deal. Den har jag längtat på att få höra igen.
  ha de så bra 80-talspolaren så hörs vi.
  mvh
  mange

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...