expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 13 augusti 2014

Sommarspecial '94: Cool James & Black Teacher - Dr Feelgood

1994 var väldigt svår, eftersom det kom många rätt bra sommarhits detta år. Nordman, Crash Test Dummies, GES fotbollslåt och en skön soulballad med All-4-One, som jag älskade. Men 1994 var ju eurodiscoåret på 90-talet och det lyste igenom på Sommartoppen också. Jag har ju sagt förut att jag på den här tiden var rätt avig till genren och alla partylåtar om att gå upp på dansgolvet och partaja. Men undantag fanns ju och en av dom var en härligt luftig och somrig danslåt som regerade hela sommaren, Cool James & Black Teachers "Dr Feelgood"! Jag valde den för att den både var en låt jag diggade väldigt ofta och som dessutom var så tidstypisk på något sätt. Jag har egentligen inget speciellt minne till den låten utan det var en ashäftig låt jag älskade att lyssna på i vår sommarstuga denna rekordvarma sommar.

Cool James & Black Teacher hette egentligen James Dandu och José Mesena och började som en grupp som diggades stort på stockholmsklubbarna och bland discjockeyrna, men aldrig nådde hitlistorna. 1994 så kom då "Dr Feelgood" och jag tror att anledningen till den plötsliga framgången hette Pat Reiniz, som var både medkompositör och producent till bandet. Reiniz var svensk eurodiscos största namn 1994, vid sidan av möjligen Basic Elements Stefan Andersson, och låg också bakom Rednex framgångar på hösten.
"Dr Feelgood" är en klassisk eurodänga med en skön och dansant produktion och en refräng som sitter som ett knytnävsslag. Texten säger egentligen ingenting:
"Call him Doctor Feelgood
makes you feel good
Call him Doctor Feelgood
when the sky is blue"

Det är bara att lämna hjärnan åtsidan ett tag och njuta av produktionen och en brilliant hitmelodi. Jag får ännu lyckokänslor och sommarkänslor när jag hör den karaktäristiska synthslingan i början. Däremot var jag då på intet sätt ett fan av Rednex (snarare så var jag så anti-Rednex som det gick 1994) så jag får nog anse Cool James & Black Teacher som Pat Reiniz största mästerverk i karriären. Plattan "Zooming you" är förövrigt en riktigt skön och bra dansplatta, fylld med galant svensk dansmusik!
B-sidan på singeln heter "Again for love" och den kan man sakta glömma bort, vilket jag tror 99 % också gjorde. Det är en lugn reggaelåt som passerar i alla fall mig helt obemärkt och den känns lite malplacerad som andraspår på en röjig sommarplåga. Och jag vet, den vidrigt fula adressetiketten...brrr! Omöjlig att göra sig av med på ett pappomslag.

Bandet splittrades redan efter denna platta och Cool James omkom 2002 i en bilolycka i Tanzania.
1994 var en varm och skön sommar och en sommar som verkligen doftade riktig sommar på nåt sätt och till det var det skönt med en hitlista som hade både svalkande soulballader, udda indiepop, fotbollslåtar och häftiga danshits. Detta är nog 90-talets hitlistevärld när den var som mest klassisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...