expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 1 september 2014

Sommarspecial '99: Antique - Opa opa

Till sist börjar vi närma oss slutet på sommaren, både här på bloggen och ute i verkligheten. Jag har bara två år kvar att skriva om och 1999 var faktiskt ett helt OK sommarår, även om det dök upp obegripliga fenomen även här, som Whitney Houstons samarbete med WyClif Jean i den otroligt sega "My love is your love" eller hemska Vengaboys "We're going to Ibiza". Jag sommarjobbade med tidning på ett ungdomsprojekt det här året och hade aktiviteter med MHF-Ungdom på kvällarna, vilket skapade en del sommarminnen. Chemical Brothers "Hey boy hey girl" har jag redan skrivit om och Lou Begas mambodans känns som ett allt för självklart val så jag valde en låt från slutet av sommaren. Minnet här är åter bara att det var en bra låt som jag gillade att höra om och om igen. Jag hörde talas om den första gången när jag tittade i Aftonbladet för att läsa hur den svenska singellistan såg ut och såg en låttitel som skyhög nykomling jag aldrig hört talas om förr; Antique med "Opa opa". Jag fick hemska aningar om att en låt med upprepande titel skulle kunna vara en tramslåt i stil med Dr Bombay eller liknande, men snart pulveriserades mina fördomar när jag fick höra en skön grekisk euroliknande låt med bouzouki och en refräng som satt som berg. Snart så gick jag med raska steg till Åhléns och köpte singeln.

"Opa opa" är egentligen en cover på den grekiske artisten Notis Sfakianakis hit från 1992 och skapades när Elena Paparizou frågades om hon kunde sjunga på en demo av låten. Men då låten är skriven för en man så hon ville göra det med sin barndomskamrat Nikos Panagiotidis och Antique var född. "Opa opa" är en sommarlåt med stark danstouch som är luftig och skön och som det finns alldeles för få av idag. Den är både internationell och trogen sitt grekiska arv och har en fräsch produktion som är helt fantastiskt! C & N Project, som låg bakom många intressanta dansprojekt i slutet av 90-talet, har gjort en riktigt snygg produktion. Elena Paparizou gick ju sen vidare och blev en gigantiskt stor svensk stjärna, men personligen tycker jag att hon aldrig varit bättre än på Antiques första låtar, och framför allt den här.

2003 upplöstes Antique och Paparizou blev som sagt vad hon blev, men det har alltid funnits ett intresse att någon dag återförena Antique. Ett projekt som både lyckades lägga en ny snygg dräkt på något traditionellt och samtidigt vara rätt normal i sin dansproduktion.
Dom andra spåren på singeln är en "extended mix" som inte skiljer sig nämvärt från singelversionen och en sorts obegriplig och trist mix som kallas "Rhytmos".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...