expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 19 augusti 2015

Blue Pearl - (Can you) Feel the passion

Jag hade tänkt att runda av sommarserien om one-hit-wonder-artister som var värda ett bättre öde på listorna, även om jag på intet sätt kommer sluta skriva om dessa artister. Det kommer förstås att dyka upp fler med tiden, var så säker. Men när nu sommaren närmar sig sitt slut, vilket känns fånigt att säga med tanke på det underbara väder som plötsligt lagt sig över landet, så är det dags att ändå göra en paus i själva serien. Det hade jag tänkt att göra med ett band som var en mindre del av den engelska housemusiken på 90-talets början. Lyssnar man på den här låten så ligger dom inte långt ifrån trance och rave, men deras mest kända låt var ändå mer klubbhouse än techno. Gruppen i fråga är Blue Pearl och när man säger deras namn så säger alla unisont "Naked in the rain" från 1990. Den låten, hämtad från ett eminent album, som jag kanske skriver om en dag, betitlad "Naked", är en spännande, hypnotisk och suggestiv dansklassiker som spelas alldeles för sällan.

Blue Pearl var amerikanska sångerskan Durga McBroom och engelske musikern Youth (Martin Glover). Båda var inga duvungar i branschen. McBroom hade varit körsångerska åt Pink Floyd (vilket David Gilmour och Richard Wright gengäldade med att hjälpa till på en del spår på "Naked") och Youth har förekommit en gång tidigare i Skivguiden, som en del av 80-talsbandet Brilliant tillsammans med KLFs Jimmy Couty och June Montana.
Durga McBroom har en väldigt spännande, kraftig, djup och sensuell sångröst som förför på dansgolvet till den mäktiga produktionen. Men tyvärr blev "Naked in the rain" bandets enda riktiga hit och "Naked" nådde blygsamma plats 58 på englandslistan. Väldigt tråkigt för det är en väldigt spännande och skön platta. Uppföljarsingeln "Little brother", till exempel, är att rekommendera.

Därefter kom ett antal singlar, men inga fler album. En singel som jag tycker är en av deras skönaste är en låt från 1991 som får räknas som den som närmast räknas som en hit efter mastodontsuccén "Naked in the rain", "(Can you) Feel the passion", men den nådde ändå bara plats 14 i England och ingenstans i övriga Europa. Amerikanarna hade bättre koll dock och dansade så mycket till den att den trots allt blev etta på deras danslista. "(Can you) Feel the passion" är en hypnotisk danskaskad med en matande, häftig och skön ljudbild och Durga McBroom som ömsom viskar och ömsom använder sin kraftiga röst i en häftig refräng. Låten kan alltså räknas som en tidig och lättsammare form av rave och techno, men ändå med en liten stänk av soul-house i kanterna. En sak är säker, det är svårt att sitta still när man hör låtens grymma produktion och McBrooms röst! Om man också tänker på Youths tidigare samarbete med Jimmy Couty så kan man inte låta bli att tänka lite på KLF när man hör låten.
B-sidan på singeln är också kul, även om man inte minns den så mycket efter att pickupen lämnat skivan. Det är en svävande instrumental danslåt med titeln "I'm on to you" som är trogen sin tid!

Jag kommer nog att skriva om "Naked" i en senare artikel så jag ska väl inte orda så mycket nu om bandets framtida öden och äventyr ännu, men jag kan ju också rekommendera en annan dansant sen singel med bandet som inte alls lyckades, "Mother dawn"! Blue Pearl var ett band som hade det som krävdes för att bli kvar i toppen under 90-talets brittiska houseera, och kanske längre, sköna melodier, grym produktion och en kanonhäftig sångerska, men som ändå drunknade i den stora enda hiten dom hade. Därför är det mig en glädje att kunna återuppliva den häftiga "(Can you) Feel the passion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...