expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 23 december 2015

Stefan Borsch - Ikväll jag tänder ett ljus

Äntligen dags för detta års lilla julspecial, som denna gång är en skiva, men det är en skiva som för mig har blivit min julskiva nummer 1. För en del som följer bloggen kanske detta nu blir en chock. Va?! Gillar han dansband? Ska han skriva om en DANSBANDSSKIVA?! Jajemänsan, idag ska jag det! Men, nej, jag är inget storfan av dansbandsmusik, åtminstone inte den som är från 1980 och fram till idag. Men undantag finns i de flesta genrer och min är en julskiva med Vikingarnas förra sångare Stefan Borsch, "Ikväll jag tänder ett ljus". Denna skiva är min favorit inte främst för dess musikaliska skapelse, för plattan är egentligen en rätt ordinär dansbandscountryplatta med steelguitar och stråkar ur Sveriges Radios Symfoniorkester. Däremot så har jag hört låtar från plattan under min barndom och för mig har bilden av vit snö och tända ljus på julafton och denna skiva i bakgrunden vuxit sig fast som knäck. Den är så avkopplande och ger en sån julstämning att jag blir varm. Minst en gång varje år försöker jag spela den här skivan för att komma i rätt julstämning (bristen på julesnö numera gör att man ibland kan behöva lite hjälp på traven).

Var skivan kommer ifrån egentligen kommer jag nog aldrig få reda på, eftersom jag har fått den av min far (som näppeligen lär komma ihåg det heller). Men den har funnits i familjens ägo i alla fall nästan sen den kom ut 1981. Plattan är utgiven på Bert Karlssons forna storhet Mariann Records och för den galanta julstämningen står Lotta Engbergs framtida man, Anders Engberg.
   
Här finns julklassikerna, "Jag drömmer om en jul hemma" (alltså "White christmas" på svenska), "Ser du stjärnan i det blå", "Låt mej få tända ett ljus", "Det strålar en stjärna" och "Stilla natt" och personligen så är stråkarrangemanget med Sveriges Radios Symfoniorkester otroligt viktig för skivan och stämningen! Personligen så tycker jag att titelspåret, "I kväll jag tänder ett ljus", är en riktigt mysig julklassiker och plattans skönaste spår! Lyssna också på den väldigt fina och snyggt producerade "Vinterbilder"! Det finns endast en låg punkt och det är att jag inte är så förtjust i att höra en dansbandssångare sjunga "Oh helga natt". Det finns värre och det är inte en usel version, men för en traditionalist som mig så vill jag absolut höra en operasångare som Jussi Björling sjunga den.
     Men i övrigt så är detta en riktigt mysig julskiva att koppla av till och slappa till efter julestressen! Perfekt för en kväll före julafton som den här när man till sist klätt granen och kokat julskinkan, oavsett om man gillar dansband eller inte. Så med dessa ord och med klippen av "I kväll jag tänder ett ljus" från denna platta så önskar jag alla läsare: 
                          En riktigt fröjdefull, skön och god jul
!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...