expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 14 februari 2016

Electronic - Disappointed

Äntligen en text som inte är kopplad till något dödsfall av någon av mina favoriter, för alla medlemmarna här är i högsta grad vid liv. Att sitta och drömma sig bort och önska om "den och den artisten" skulle göra något ihop eller skapa sin egen önskesupergrupp tror jag vi alla har gjort. Så runt 1986-87 så satt nog en del och undrade vad som skulle hända om New Order, The Smiths och Pet Shop Boys skulle göra musik ihop och se, fem år senare skulle man bli bönhörd. När New Order lagt ner så skapade sångaren Bernard Sumner ett nytt band med The Smiths gitarrist Johnny Marr, ja, de flesta av er känner förstås till Electronic. Electronics största hit "Disappointed" är baserad på ett pianorif av Marr's bror Ian som Electronic-duon sen gjorde bakgrund till och sen bad Neil Tennant göra klar. Tennant skrev texten och åkte sen till Manchester och man spelade in låten. Därför så låter det väldigt mycket Pet Shop Boys om låten, kanske mer Pet Shop än både New Order eller The Smiths, även om man kanske någonstans i kompet och pianot kan urskilja väldigt små element från New Orders stil.

När jag hörde den här låten första gången, då den testades till Sommartoppen under min studentsommar 1992, så höll jag på att trilla av stolen. Himmel, vilken vacker och skön engelsk poppärla! Jag älskar kören i inledningen och refrängen är verkligen lysande och tidlös på något vis. Men framför allt är produktionen mästerlig och bland det bästa produktioner som gjordes det året!
Denna maxisingel innehåller fyra spår, förutom singelversionen också ett par mixar som vi kan lämna där hän. Dessutom ett nytt spår som heter "Idiot country Two", som är en ommixning av en låt som finns på bandets självbetitlade debut. Den här låten har en för tiden trendriktig brittisk tidig 90-talsdiscofunk som känns inte så spännande idag, men som med Benard Sumners röst och melodi ändå fugerar.
"Disappointed" är dock engelsk pop i sitt esse och skapad av tre mästare på området som med sina respektive ordinarie band skapade några av 80-talets bästa hits!

Electronic gjorde två plattor till, båda guldkorn, och jag kommer inom kort att skriva om en Electronic-singel till, som är i en helt annan stil än den här. Men till dess så kan ni njuta av bandets kanske finaste ögonblick, "Disappointed". Håll med om att det dessutom är rätt häftigt att se både Bernard Sumner och Neil Tennant i samma video...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...