expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 1 februari 2017

Dream Academy - Life in a nothern town

Det känns som en hel evighet sen jag skrev om en singel ur samlingen så det borde vara dags nu. Det finns vissa låtar som är så enormt intelligent gjord och man bara känner:
"VARFÖR blev inte detta en ännu större hit?!"
London-baserade trion i Dream Academy har gjort musik som tillhör den kategorin. Sångaren i bandet heter Nick Laird-Clowes och har Pink Floyds David Gilmour som en av sina vänner och när han på 70-talet träffade Gilbert Gabriel hade de som mål att skapa musik med instrument som inte används så ofta i popbranschen. Och visst låter deras största hit, "Life in a nothern town", som något tämligen annorlunda för sin tid, 1985. De för den tiden nästan obligatoriska syntharna var långt borta och istället var låten lugn, avslappnande, nästan akustisk och hypnotisk. Den har en stämning som bara andas England, givetvis genom låtens text där 60-talet i en engelsk småstad målas upp. Allt åtföljt av en kör samt den tredje medlemmen, Kate St John som likt en afrikansk gospelgrupp maniskt sjunger:
"Ah heya ma ma ma..."

Detta är så otroligt vackert och skönt att man nästan tuppar. Låten är så otroligt snyggt och intelligent gjord och producerad, och produktionen är gjord av ingen mindre än David Gilmour samt Alan Tarney, som förekom på många album under 80-talet, bland annat A-has hits! 80-talet kommer dock här farande med en stark touch av 60-talets psychadelia och folkmusik!

Jag ska inte förneka att låten blev en hit, inte minst i England, men här i Sverige fick den nöja sig med en 11:e plats på Trackslistan och hade nog förblivit rätt bortglömd om inte tranceartisten Dario G tagit upp den igen i sin hit "Sunchyme" 1998. Jag känner att låten borde ha blivit en av 1985 års största hits, men nu funkar ju inte allt i praktiken som det borde i teorin. Därför så är det mig en ära att väcka denna gamla snygga klassiker till liv igen. Kolla även in bandets självbetitlade debutplatta från samma år, en skön och snygg poppärla!

B-sidan heter "Test tape no 3" och är en riktigt sval och relaxande new wave-liknande låt, som kanske behöver lite mer melodi och refräng, men som ändå är mjuk att lyssna på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...