expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 16 april 2017

Blandad pytt på lyckad skivmässa!

Sundsvalls skivmässa av versionen april 2017 är passerad och det var en stark och bra mässa vad gäller besökande. Detta trots att Gävle åter försökte konkurrera och lägga sin egen mässa samtidigt. Dock hade andelen dyra säljare ökat i antal. Men det var lite småimponerande att se backen med "rareties" från Stockholmsbutiken Record Hunter, med en skiva som gick loss på nästan 4000 kronor.

Jag försökte förbrilt hitta två skivor som jag letat ett tag efter, Chicagos debut "Chicago transit authourity" och Carol Kings legendariska "Tapestry", men dessa lyste med sin frånvaro denna gång. Letandet går vidare och jag fick nöja mig med Carole Kings platta från 1974, "Wrap around joy", istället. En riktigt lysande ersättare, för den plattan är RIKTIGT bra! De två inledande låtarna, "Nightingale" och "Change in mind, change of heart", är riktiga poppärlor! Carole Kings mogna och sköna röst, kombinerat med hennes pianospel är verkligen något av mina favoritkombos just nu!

Annars så var detta mässan då jag köpte verkligen en pyttipanna av stilar. Här fanns både 80-talsmusik, 70-talsmusik, soul, jazz och singersong-writers. Det började riktigt bra då jag hos en säljare cafeterian hittade några riktiga soulhöjdare, bland annat en platta med "The Soul Train Gang". "Soul train" var ett legendariskt TV-program i USA på 70-talet, ledd av Dan Cornelius, som också är plattans medproducent. Jag har sett en del avsnitt av programmet från "Youtube" och från början var det programmets alla dansare som kallades The Soul Train Gang, men Cornelius startade skivbolaget Soul Train Records och därtill ett band, The Soul Train Gang, och dansarna i showen The Soul Train Dancers. Den här plattan är minst sagt lysande! Underbart producerat och helt perfekta melodier! Lyssna framför allt på den sköna "Ooh cha"!
   
En annan upptäckt var gruppen Supercharge platta "I think i'm gonna fall in love", vars titelspår har varit

en av mina favoritlåtar från 70-talet i några år nu! Därmed skruvades förväntningarna upp rejält inför plattan, fast stickspår som jag gjort på den visar att den inte riktigt verkar vara av lika hög kvalitet som låten. Men, vem vet, åsikten kanske ändras efter att jag hört hela albumet. Däremot har albumet en av de kanske mer obegripliga omslag jag sett på ett tag. En naken kvinna ligger i fosterställning och suger på tummen. Öööhh... vad var tanken här!?!?
     Från samma säljare köpte jag också Earth, Wind & Fires "Open your eyes" från 1974, min hittills överlägset äldsta platta av dom. Samt dessutom Curtis Mayfields "Love is the place" från 1981, som istället är min hittills överlägset nyaste platta av honom (stickspår gjorda låter väldigt lovande här!).

En annan säljare jag köpte väldigt mycket av stod uppe på scenen i huvudlokalen och sålde skivorna för rena loppispriser, fem kronor för singlar och tio kronor för fullängdarna och här fanns det MYCKET att välja mellan och långt mer än loppisskivor! The Carpenters är nog svåra att hitta fullängdsalbum med och naturligtvis ännu svårare att hitta singlar med, men här blev det deras stora hit "Top of the world" på singel, liksom en skön synthhit från 70-talet, kanske en av de tidigare i sitt slag, Space med "Magic fly" från 1977. Däremot kan man ibland bli lagom förvånad när resultatet inte riktigt blir vad man trott. När jag ser namnen Kay Winding och Kenny Burrell på en singel som är utgiven av Verve så står det skrivet "Jazz" i huvudet på

mig. Men EPn "Soul surfin'" bjöd chockerande nog på en easy listening-style i surfingmiljö vilket inte alls är hemma plan för dessa herrar. Men någonstans är detta riktigt mysigt och snyggt gjort så den stannar nog ändå i samlingen.
      På Tina Turner platta "Private dancer" så har hon lyckats med konststycket att göra något helt nytt av The Beatles, när hon gjorde sin version av deras låt "Help". Här är det en mycket mer naken och emotionell version av låten vi hör, en väldigt nerskalad balladversion som enligt mig är helt lysande, bättre än originalet, men då är jag inte rätt person att bedöma Beatles-låtar.
     Dessutom singlar med Rob 'n Raz, Crowded House, The Fixx, Blondie och Stevie Wonder.
Bland fullängdarna från denne säljare så blev jag nog gladast av en liveplatta med Charlie Ventura septet från 1949 utgiven på skivbolaget Coral. Jag har delar av den konserten på en EP och det ska bli riktigt spännande att höra den i sin fulla längd!
     Jag håller också på att arbeta mig igenom Billy Joels låtmatrial och då kändes hans kanske största försäljningssuccé, "An innocent man", som en given kandidat. Plattan är kanske mest känd för sina flirtar med 60-talet i låtar som "Tell her about it" och "Uptown girl".
     Jelly Roll Morton, då snackar vi riktigt tidig jazz, kanske bland de första formerna av jazz, en väldigt bortglömd musiker som främst är ihågkommen för sitt band Red Hot Peppers. Det fina dubbelalbumet jag lyckades hitta för endast 10 kronor innehåller både material från hans olika orkestersättningar, men framför allt också en hel skiva med hans pianosoloinspelningar vilket fick mig att bli riktigt lycklig. Utgiven på Milestone är denna "Jelly Roll Morton 1923/24"!

Jag köpte mig faktiskt också en hårdrocksskiva, vilket är rätt sensationellt eftersom jag inte har mycket till övers för den genren. Men Deep Purple tillhör undantagen och sen ett flera år har jag sneglat på deras plattor, men insett att de är nästan löjligt dyra i pris. Men en jag ville ha var deras klassiska "Machine head" ("Smoke on the water" och "Highway star"). John Lords hammondorgel i deras låtar är verkligen grym och det ska bli mycket spännande att lyssna igenom denna ikoniska platta.

En av mina nya favoritsäljare som jag handlat från de senaste åren är paret som säljer fyra skivor för 100 kronor. Stilarna är blandade och kvaliteten är nästan alltid av högsta klass! Tidigare om åren har jag kommit hem med både 70-talspop och 80-talets synthpop och denna gång blev det en blandat kompott. Tyska Propagandas platta "A secret wish" från 1985 är ännu en riktig klassiker för mig och en tumnagel från att kvala in bland de tio bästa plattorna någonsin. Den platta jag hittade här har

en stark koppling till den, genom att den är en remixplatta till "A secret wish". Dock är den här plattan, som heter "Wishful thinking", en platta som endast gjordes i begränsad upplaga som souvenir till bandets konserter under turnén 1985. Plattan innehåller diverse mixar på låtarna från "A secret wish" som är väldigt intressant gjorda, även för en sån som jag som normalt inte gillar mixar.
     Jag gick till mässan med förhoppning om att hitta Chicagos debut platta "Chicago Transit Authority" och/eller Carole Kings "Tapestry". Men trots att jag letade igenom varenda säljare så lyste den med sin frånvaro. Men helt tomhänt kom jag inte hem vad gällde dessa artister utan fick nöja mig med Carole Kings platta "Wrap around joy" från 1974. Detta är en riktigt bra och avkopplande platta som har alla perfekta ingredienser, inklusive Kings piano, röst och låtskrivande. Singeln "Nightingale" är lysande liksom låten "Change in mind, change of heart"!
     Dessutom utökade jag min samling av skivor med jazzfunk gitarristen Lee Ritenour, här i form av 1982 års platta "RIT/2", och köpte även en skiva med gruppen Bread, som på 70-talet gjorde flera plattor med relaxad västkustpop. En del av dessa plattor kommer nog att återkomma med egna artiklar i framtiden!

Totalt sett en riktigt bra mässa, där de dyra priserna alltså var lite tillbaka, men där besöka antalet var rejält stort och säljarantalet likaså, så jag tror ingen var missnöjd denna gång! Vill ni se mer från mässan så gå in på min Youtube-kanal där jag har lagt upp en film jag gjorde inifrån lokalen Pipeline!

Tre låtar väljer jag här och då blir det Soul Train Gang med den suveräna låten "Ooh cha", Carole Kings "Change in mind, change of heart" samt Tina Turners suveräna tolkning av "Help".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...