expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 25 juli 2018

Sommarplågor #3: Tomas Ledin - Sommaren är kort

Finns det en svenskare sommarlåt än Tomas Ledins "Sommaren är kort"? På gott och på ont, antar jag. Det finns nog få sommarlåtar som i alla fall har spelats lika mycket som denna. Ungefär som "Oh helga natt" varje jul, den ska bara förekomma! Punkt! Om man går fram till en person på gatan och ber vederbörande direkt att nämna en svensk sommarlåt så kommer denne med största sannolikhet säga Tomas Ledin med "Sommaren är kort"! Detta kan te sig lite konstigt med tanke på att låten när den kom inte alls blev en jättehit utan nådde bara plats sju på Svensktoppen och försäljningslistan. Men med tiden har den alltså blivit något som skulle kunna beskrivas som sommarens nationalsång, möjligen efter Ulf Lundells "Öppna landskap".

Jag är då inget jättefan av Tomas Ledin. Jag är inte heller en av hans motståndare heller. Han har gjort ett antal helt OK låtar utan att vara den där artisten jag vill satsa på i min samling. Men hur mycket den här låten än har spelats sen 1982 när den kom så ser jag den som en av hans klart bästa låtar, möjligen efter "Genom ett regnigt Europa" och "Snart tystnar musiken", som jag faktiskt tycker är höjdare. Jag tycker inte "Sommaren är kort" är fullt så sönderspelad, men det kanske är för att jag inte lyssnar knappt något på radion längre. Den har ett luftigt gitarrsound som på något sätt låter tidlöst och som är rogivande. Den har något i ljudbilden som ändå målar sommarbilder tillsammans med klassiska textrader som:

"Med en glass i min mun
Och med sandaler av plast
Går jag i solen
Och tänker på dig"

Det är egentligen konstigt. Gyllene Tiders "Sommartider" eller Snowstorms "Sommarnatt" eller andra svenska sommarpekoraler är man så gruvligt trött på att man byter kanal när man hör, men "Sommaren är kort" känns fortfarande fräsch på något sätt.

B-sidan "Du tänder mig" för Ledin raskt tillbaka till det jag sa i början om hans musik. Inte dåligt, OK, men inget jag känner att jag behöver. Tomas Ledin är som Henrik Schyffert beskrev Melodifestivalen i en stand-up, blandsaft. Det är helt OK, varken mer eller mindre. Men "Sommaren är kort" är den där lite godare och mer svalkande tetran med iskallt iste!

Här tänkte jag bjuda på en specialare. Förutom originallåten, som ni alla hört tämligen många gånger, så tänkte jag bjuda på den långt mindre kända engelska versionen, "Taken by surprise", som inte har ett dyft med sommaren att göra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...