expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 30 januari 2019

James Ingram - en soulröst som berörde!

Soulmusiken har ändrat utseende genom åren, men min kärlek för den softa och lite slickade varianten från 80-talet har alltid funnits där. Många artister har kommit och gått och en artist som utan tvekan räknas som soul á la 80-talet är James Ingram, och för mig är det ett positivt betyg. Han har inte varit aktuell på många år, men ändå känns det som om han inte har försvunnit ur folks medvetande än. Hans själfulla röst har inte glömts bort, men tyvärr tystnat för gott. 66 år gammal avled han på grund av den hjärncancer han hade haft i flera år.

Jag hörde talas om James Ingram första gången i Tracks 1987 när han gick in på listan tillsammans med Linda Ronstadt och filmlåten "Somewhere out there", en vacker ballad och hans enda trackshit, som jag då tyckte var dötråkig. Vad kan jag säga, mitt intresse för den typen av soulmusik hade ännu inte blommat ut, men den skulle. Man kan säga att jag fick fel uppfattning om Ingrams musik först
och att det tog ett tag innan jag upptäckte att den mannen ju hade det mesta vad gällde soulartister.
     Några år senare hörde jag dock en låt som han gjorde med Michael McDonald, "Yah mo be there", och jag föll som en fura. Det var helt fantastisk stämsång av de båda och låten dröp av vackra midnattsdoftande stämningar och mjuka dansanta soulmattor i 80-talsstil! Jag kan lätt säga att "Yah mo be there" är ännu en av mina favoritlåtar i genren!
     Och inte heller att förglömma, den känslosamma balladen "Baby, come to me" tillsammans med Patti Austin. En lysande, väldigt intim och nära soulsak som sitter där!

James Ingram hade förmågan att beröra med en röst som var som gjord för romantiska och mysiga kvällar men även funkiga och dansanta låtar som "Yah mo be there" eller "Party animal". Problemet var kanske att det fanns en uppsjö av såna sångare under 80-talet, med Luther Vandross och Alexander O' Neal spetsen. Men James Ingram körde sin stil och var inte rädd  att gå utanför ramarna ibland, dock alltid med samma smeksamma röst! Soulvärlden är utan tvekan en vacker röst mindre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...