expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 14 november 2019

John Foxx - Underpass

John Foxx - Underpass
Utgivningsår: 
1980
Skivbolag: Virgin
B-sida:
Film 1
Det var ju inte alls länge sen jag skrev om John Foxx fantastiska platta "The garden", ett av 2019 års bästa köp, och när jag inte ens en vecka efteråt också hittade Foxx allra första solosingel på Skivmässan så passar det bra att ta tillfället i akt och lyfta upp även den.

Detta är alltså det första som kom ur Mr Dennis Leigh (som då är John Foxx dopnamn) efter att han lämnat Ultravox i slutet av bandets turne 1979. Ganska omedelbart så hoppade både det bandet och Foxx på den nya synthvågen. Mycket så präglas stämningen i "Underpass" av vad mycket av den tidiga new wave-synthen handlade om, en naken och kall stämning, dystopi, en undergångskänsla och mycket maskiner och robotar. Visage ikoniska "Fade to grey" från samma år ger 
också samma stämning och den låten håller jag som en av 80-talets bästa låtar någonsin! John Foxx låt "Underpass" är då en nyare bekantskap för mig, men som också har en fantastisk produktion och en text som vrider på alla dystopiska kranar på en gång, men i lite förtäckt och hemlig stil. Inte den enklaste bollen i mål vad gäller melodin, men det skapar också låtens mystik en del. John Foxx sjunger förstås med en lätt förvrängd robotliknande röst och låten har en synthslinga som går genom låten som är kanonbra! Låten är egen, den sticker ut, men är samtidigt skön och avkopplande att lyssna på!

Det samma kanske inte kan sägas om B-sidan "Film 1", som är klart bra, instrumental och väldigt experimentell, men kanske inte så lättlyssnad. Men detta är alltså en kanonsingel totalt sett som skapar en skrämmande stämning, men som samtidigt gör att man vill ha mer. Klar tumme upp!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...