expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 4 november 2019

Raiders - Indian reservation

Raiders - Indian reservation
Utgivningsår: 1971
Skivbolag: Columbia
B-sida: Terry's tune
Det här är också en 70-talslåt som jag hörde som ung en del och som fastnade. Däremot har jag oftast blandat ihop sjungande band till låten. Var det Raiders eller Redbone, ellet var Redbone "The witch queen of New Orleans"? Ja just ja, Redbone var indianer, men sjöng inte om indianer. Raiders var vare sig indianer eller indianättade. Det var inte ens Raiders som lanserade låten utan den gjordes två gånger före, dels av Marvin Rainwater 1959 och dels av Don Fardon 1968. 

Största hiten tillskrevs dock gruppen Raiders, ett band frontat av Paul Revere som hade en rad mindre hits på 60-talet och som med den här låten nådde USA-listans tron i en vecka. Däremot har den ändå rätt fördomsfulla originaltexten från 50-talet ändrats några varv för att det till slut skulle passa 70-talets syn på indianer. 

Raiders version är i produktion och melodi genial. Den är minimal, men samtidigt så udda, drömsk och speciell att det aldrig hinner bli tråkigt eller innehållslöst. Låten andas mystik och dramatik och Raiders har lyckats fånga indianstämningen perfekt och samtidigt fånga lyssnaren. Utan tvekan är detta en höjdarlåt från 70-talet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...