expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 14 januari 2020

The Human League - Being boiled

The Human League - Being boiled
Utgivningsår: 1978

Skivbolag: Fast Product
B-sida: Circus of death
Det är mycket tidig synth just nu och denna singel är också ett fynd från mellandagarnas singelrea på Vinylstallet, som jag berättade om i decembermånads "Nytt i samlingen"-artikel nyligen, så jag tyckte att den självklart skulle nämnas också. Det är ju trots allt debuten av ett av genrens mest populära band, i alla fall i hemlandet England där dom nästan är en institution. När Human League släppte denna första singel såg bandet något annorlunda ut. Martyn Ware och Ian Burdon var drivande och skapare av bandet och skulle ett par år senare lämna bandet för att forma ett annat band av större mått i samma genre, Heaven 17.

Det finns två utgåvor av denna, dels originalet från 1978 och dels en nyutgåva utgiven av Virgin från 1982. Detta är då originalet och ingen av tjejerna Joanne Catherall och Susan Anne Sulley har klivit på bandet än. Den här låtens ljudbild är mörkare än bandets mer kända jättehits och produktionen är naken och enkel, men ändå väldigt udda för sin tid. En stark basgång och trummaskin, en mörk och rätt obegriplig buddistiskt text, en ung Phil Oakey och snudd på obefintlig refräng. Normalt är detta kanske inget jag går igång på, men detta är speciellt, väcker spänning och sticker ut på ett positivt sätt, som mycket av den tidiga synthmusiken från England.

Och om man tycker "Being boiled" är lite mörk så får B-sidans "Circus of death" ses som något ännu mörkare med sin drivande synthgång. "Being boiled" är ett utforskande av en ny engelsk terräng på 70-talet som känns väldigt intressant med tanke på vad som komma skulle. Lalliga "Don't you want me, baby" känns rätt långt bort här. En riktigt bra 
och speciell debut av Human League och har man möjlighet ska man förstås kolla in bandets debutplatta "Reproduction" också! Men fram till dess så bjuder jag på både A- och B-sida från singeln.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...