expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 21 augusti 2020

Krönika: Discjockeyns singeletiketter blev ett fint samlarminne

Jag sitter och går igenom mina singellistor för att se hur många jag har missat att skriva in i databasen. Det visar sig vara långt fler än jag trott, fy mig! Och då har jag bara gjort 25 % av arbetet ännu. Men jag stannar en stund vid några singlar som har etiketter i vänstra hörnet. Normalt sett är etiketter inte något man vill ha, en styggelse för dom flesta skivsamlare. Men i det här fallet så är etiketterna något intressant för mig. Dom (eller snarare förstås skivorna dom sitter på) är minnen från gymnasieårens skivsamlande.

När jag gick på gymnasiet så gick jag ofta på en skivaffär vi hade som hette Förlorade Favoriter. Alla Sundsvallsbor med skivintresse gick nog dit ett antal gånger under 90-talet. Jag gissar att en del säkert får minnesbilder nu, dom som var med då alltså. Det intressanta är att den lokalen där den affären låg i kom sen på 2010-talet att istället bli lokal för second hand-kedjan Myrorna och när jag 2009 började jobba där så var det en rätt surrealistisk känsla, att nu jobba och handla skivor i dom lokaler där jag under gymnasiet gick på luncherna eller efter skolan samt sen under hela 90-talet för att handla skivor. En liten trappa ner i det utrymme som Myrorna hade placerat möbler fanns då, under Förlorade
Favoriter-tiden, rummet med billigare skivor. Vid ena väggen fanns en stor låda med massa billiga singlar. 1992, när jag och min kompis Jussi gick dit på en lunch, så hade singlarna där reats ner till 2 kr/st och övervägande kom ifrån ett inköp som butiksägaren Roger Elfström hade gjort från en person som hette Matz Abrahamsson, vilket framgick av etiketten. Det var röda etiketter där namnet stod plus genren singeln var i, datum singeln inhandlades samt i flera fall också antalet BPM låten gick i. Först så stod jag och valde rätt noga bland den gigantiska hög med singlar innan Jussi plötsligt sa:
"Men varför tar du inte och bara plockar?! Köp lite på vinst och förlust, dom kostar ju bara 2 kronor styck!"
Jag tänkte efter. Ja, varför gör jag inte det, nu när dessutom musikstilen står skriven på etiketten på singlarna? Så jag plockade på mig både sånt jag kände igen och inte kände igen, men som lät bra. Och det var riktigt kul att kunna titta på genrebeskrivningen och årtalet på skivan och sen med entusiasm bara plocka. Stod det 1984, 1985 eller 1986 på singlarna och beskrivningen lät typ "synthdisco", "discofunk", "souldisco" eller dylikt så åkte dom med. Självklart så blev det otaligt massa besök nere i källaren de kommande åren för att köpa 2 kronors-singlar från Matz Abrahamssons gamla samling av 80-talsmusik. Jag ska inte säga att alla singlarna var bra, men ännu, snart 30 år senare så har jag många av dom singlarna kvar som har dessa etiketter i hörnet.

Det finns en singel jag minns väl från det första köpet. Jag såg en rosa singel med ett band som hette Cairo. Jag tror dom är brittiska, men inte ens nu nästan 30 år senare och med internet en knapptryckning bort så har jag lyckats hitta någon vettig info om detta band. Men det stod "Discofunk" och "860201" på etiketten samt "281 BPM". Någonstans bara osade singeln 80-talssoul om omslaget och den åkte med. Väl hemma så lyssnade jag igenom skörden och kom till singeln med detta band, Cairo och låten "On the rebound". Magkänslan fick rätt! Jag hade aldrig hört den här låten eller bandet förut, men låten var kanonbra engelsk 80-talssoul! Varför har jag aldrig fått höra den här i radion, jag som mer eller mindre bodde vid apparaten då?

Jag gissar att Matz Abrahamsson är/var discjockey, att skriva antal BPM brukar oftast skvallra om det, men i övrigt vet jag exakt inget om honom. Men om han mot all förmodan skulle läsa denna blogg så kan jag, så här flera decennier senare, tacka honom för dessa skivor och minnena kring köpet av dessa. Ett av dom få tillfällen då etiketter på skivorna har varit av godo och till hjälp! 
     Tillbaka år 2020 igen. Därmed lägger jag ner singeln jag tittade på i högen igen och fortsätter genomgången av singlarna för att få jobbet med databasen klart någon gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...