expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 23 augusti 2020

Sommarplågor #19: Roxette - Dressed for success

Roxette - Dressed for success
Utgivningsår: 1988
Skivbolag: EMI
B-sida: The Voice
Jag tänkte hinna komma till nummer 20 innan jag lägger den här serien i vila till nästa sommar. Så tillbaka till 1988 då och en av dom få låtar då som jag faktiskt kunde gilla. För mitt ibland Lili & Sussie-rockcovers, hårdrock, världsmusik och nyupptäckta gamla 60-70-talshits så fick det också plats en popdänga med Roxette, den första singeln från den då kommande "Look sharpe"-plattan. Exakt samtidigt så kom också Europe med sin första singel från en ny platta och på Sommartoppen i slutet av perioden så fick dom svenska megastjärnorna slåss om första platsen. Det är väl inte så svårt att lista ut vem jag hejade på i en listbatalj mellan Roxette och Europe?

"Dressed for success" hade allt annat än en rosenröd tillkomst. Snarare så hamnade Per Gessle och Marie Fredriksson i diverse gräl om arrangemanget och annat och Marie var väl sådär engagerad och rätt trött på låten när hon sjöng in den, men efteråt så insåg hon låtens storhet och potential och den blev en liveklassiker. Låten blev en stor hit i Sverige alltså och ett år senare så släpptes låten som singel i utlandet där det också gick riktigt bra, även om USA och England inte omfamnade den riktigt lika mycket som dom precis innan gjort med "The look". För dom som undrar över bilden, då är den vänstra singeln den svenska utgåvan och den högra den utländska från 1989.

Jag gillade alltså låten då och spelade ofta in den från radion på mina blandband. Däremot så har kanske inte låten stått tidens tand så jättebra. Jag tycker fortfarande att låten är helt OK, trots allt så kan jag inte ännu nämna en klassisk Roxette-låt som är riktigt dålig, men jag tycker idag att det är långt ifrån Per och Maries bästa hit. Förutom att "Dressed for success" kanske är lite sönderspelad, så kan jag tycka idag att produktionen och melodin känns lite stel och småtrist, även om Marie sjunger som en lärka som vanligt och den är en klatschig och smart komposition av Gessle. Men fortfarande vinner "Dressed for success" alla dar i veckan över "Superstitious" och likväl är det ett minne från den sommaren då man satt och höll tummarna vid radion för att Roxettes pigga pop skulle vinna över Europes överbombastiska hårdrock även denna vecka på Sommartoppen.

6 kommentarer:

  1. Det är en mycket bra låt. Absolut! Men det finns låtar jag gillar bättre på Look Sharp skivan, såsom 'Dangerous' tillexempel - Åh herre, vad den är bra! Jag hade med mig den på kasettband till musikletktionen i 2'an - Vi skulle ta med oss en låt vi gillade och spela den för klassen =)

    Sen är det svårt att ranka låtarna från den skivan - de är alla väldigt bra och det är deras näst bästa skiva, enligt mig. Bara Pearls Of Passion är bättre (den bästa, faktiskt)


    Och låten Dressed For Success - jag gillar faktiskt B-sidan mycket mer - The Voice är på min 'Top 8 Roxette lista'

    Jag kan inte heller nämna en Roxette klassiker som är dålig - det finns nog ingen. Jag tror inte Per är kapabel att skriva en dålig Roxette låt och Marie är inte heller kapabel att få den att låta dålig - Tillsammans är Per och Marie en av mina ultimata favvo människor och duos. Tillsammans skapar de den bästa magin som går att lyssna på <3

    Även fast jag håller med dig att det är långt ifrån Per och Maries bästa hit, så älskar jag ändå låten, men jag kan komma på 20 andra låtar som är bättre =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer att "Pearls" är deras bästa platta. "Dangerous" är en väldigt underskattad och bortglömd låt idag måste jag säga.
      När det gäller dåliga låtar så är väl en del av deras material från den sista plattan rätt medioker och lite väl slätstruket tyvärr. Dock är det väl tveksamt om jag räknar dom låtarna som "Klassiker". ;)

      Radera
    2. Ja, nånting hände efter 'crash boom bang' och jag har inte den musikaliteten för att säga vad det var som hände, men helt plötsligt lät et inte riktigt som Roxette längre.
      Skivorna efter det har jag lärt mig att först uppskatta för att sedan älska. Men crash boom bang och allt innan det var bara kärlek på direkten.

      Radera
  2. Oohh för att inte tala om 'I could never give you up' på Look Sharp plattan. Åh herre! Vilket mästerverk! Det är sån där låt jag kan lyssna på repeat en hel dag. Och den är definitivt med på min Top 8 lista :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var å länge sen jag lyssnade på "Look sharp" så jag måste kolla vilken låt det var, men den är helt OK, utan tvekan. Varför en top 8 och inte en top 10? ;)

      Radera
    2. haha, för jag har vissa krav för att det ska passa in på listan och för närvarande möter bara 8 låtar dessa krav :D

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...