expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 28 februari 2021

Caramba - Hubba hubba zoot-zoot

Caramba - Hubba hubba zoot-zoot
Utgivningsår: 1981
Skivbolag: Trash records
B-sida: Donna Maya
Den här har jag väntat länge på att få skriva om och jag tänker inte kategorisera den som "Kultstämplat" för även om den givetvis är udda så det räcker till och blir över är den
a) medvetet skapad i humorsyfte
b) en riktig favorit! 
Den blev ju inte för inte nummer 5 på min lista över bästa låtarna från 1981. Och den får väl räknas som en riktig svensk klassiker, Carambas überknasiga låt med sitt hittepå-språk i "Hubba hubba zoot-zoot".

Att Caramba var Michael B Tretow och Ted Gärdestad tror jag dom flesta vet vid det här laget, varav den sist nämnda, som med sin väna stämma sjungit antingen fjäderlätta kärlekslåtar med naturmotiv eller rådepressiva sorgelåtar om att hoppa från Eiffeltorn eller sitta ensam på månen, kanske känns rätt otippad i en sån här låt. 
     Den här låten sägs vara en kombinerad parodi på dåtidens tidiga eurodisco och hawaii-musiken och får räknas som en av dom knasigaste låtarna i svensk musikhistoria. Men Tretow är ett fullblodsproffs inom musikbranschen och vet hur man fångar en publik och här har han gjort det med en text som inte betyder ett nickel, men som tillsammans med en löjligt smittande och gungande ljudbild ändå gnager sig in i hjärnbarken på alla som hör den och snart sjunger alla likväl med i:
"Hubba hubba zoot zoot
Hubba zoot a num
Hebba hubba zut zut
a num num
"

Och jag, som brukar vara allergisk mot dylika musikaliska masshysterier, är verkligen inte bättre här, jag tycker detta är störtskönt och kanonbra! Michael B Tretow och Ted Gärdestad har lyckats skapa det kanske ultimata tuggummit som man ändå inte kan låta bli att le från öra till öra när man hör den och som samtidigt är lekfull och konstig till max! Jag har hela Carambas platta också och det är ännu en av dom bisarraste och märkligaste skivorna i samlingen. Men musik ska vara kul också och det är detta ett stort bevis på. Och för er som undrar om jag inte har singeln med dess originalomslag så kan jag bara säga att detta ÄR ett av dom originalomslag, och det vanligaste, som singelskivan gavs ut med. Dessutom så finns det en video till låten någonstans, jag har sett drygt 30 sekunder av den, men i övrigt är den tämligen sällsynt och det vore så underbart att få se hela den en dag!

2 kommentarer:

  1. Åh vad jag har garvat åt den låten. Det var ju en riktig landsplåga i början av 80-talet.
    Refrängen sitter fortfarande som klistrad i min hjärna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jajemän, kittlar dödsskönt i örat, som Baloo skulle ha sagt! ;)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...