expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 21 juni 2021

Standfast - Standfast

Standfast - Standfast
Utgivningsår: 2001
Skivbolag: EMI
Betyg: 4/5
Varje decennium har förstås sin del av One-hit-wonders och i dom flesta fall så minns man dom rätt bra. Jag vågar dock påstå att från 00-talet och framåt så minns man dom inte lika bra eftersom musik då numera är mer en digital slit och släng-låt som är populär ena dagen och borta nästa månad på din hårddisk, Spotifylista eller telefon. Nej, detta är inget rant om fysisk eller digital musik, bara ett sätt att försöka ge min bild om varför svenska duon Standfast idag är nästan helt bortglömda. Man ska alltså vara försiktig med att utse någon ett One-hit-wonder, men jag tror mig nog säkert kunna kalla Suzanne Mossons och Patrick Tuckers band för det, främst genom deras singel "Carcrashes", som blev deras enda hit. Nu är jag inte någon jättekondensör av 00-talsmusik, men när jag satte i den här skivan för första gången så mindes jag knappt hur den låten lät och då hörde jag den tämligen ofta 2001. 

Standfast gav ut två plattor, varav den andra visste jag inte ens om. Sen försvann duon bort i anonymiteten. Och efter att ha hört den här skivan måste jag säga att det är väldigt oförtjänt. Jag erkänner, jag var lite skeptisk, nu när det är gallringstid och allt, huruvida den här skivan skulle vara så spännande som jag förmodligen en gång trott när jag köpte den. Men efter att ha hört den så erkänner jag mig väldigt positivt överraskad!

Detta är en platta med skönt laidback gitarrbaserad light indiepop med Suzannes lite lågmälda och någonstans gåtfulla sångröst i förgrunden. Jag vill minnas att en gång var jag rätt trött på "Carcrashes", men nu kändes den rätt fräsch igen och jag vill också minnas att jag faktiskt gillade uppföljaren "Look at me now"! Resten av plattan är avkopplande och skön, passande svala sommardagar/kvällar. Hur kan man inte koppla av när man hör "No longer" eller "Shine on" eller stråkarret av Stockholm Session Strings? Veteranen Alan Suurna finns med som medproducent och Dilba gästar på instrument och kör här och var. Jag rekommenderar ändå varmt denna platta inför sommaren (och övrigt annars också). Den är vacker, skön och snygg med kanonbra melodier och produktion. Den blir solklart kvar i samlingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...