expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 11 februari 2022

Nytt i samlingen - Januari 2022

Jacques Loussier Trio - Plays Debussy
Utgivningsår: 2000
Skivbolag: Telarc Jazz
Betyg: 4/5

En gång tidigare har jag skrivit om Jacques Loussier här och äntligen är det dags igen! Loussier är den franske pianisten som hade som sin grej att ta klassiska mästerverk och arrangera dom för jazz och sin pianotrio.

Det var länge sen jag upptäckte nåt nytt med honom så givetvis blev jag jätteglad av att hitta två CD-skivor igen med honom. På ena skivan spelar han Johann Sebastian Bach och på denna Claude Debussy. Att jazza upp Debussy med sin impression kan ju inte vara en lätt sak, men Loussier har lyckats såklart. Lyssna bara på hur han vrider och vänder på verk som "Clair de lune" eller "L'isle joyeuse" och får allt att låta spännande och avkopplande! Så plattan och trion (som också innehåller Benoit Dunoyer De Segonzac på bas och André Aprino på trummor) blir med beröm godkänd och solklart kvar i samlingen.



Roger Rönning - Nattens skuggor
Utgivningsår: 1979
Skivbolag: RCA
Betyg: 3/5

Jag nämnde för ett tag sen att jag hittade för 1 krona på Vinylstallet då dom reade ut en hel del plattor som hade stått, och det blev en del skivor för det priset. Blindköpen jag skrev om för ett par veckor sen var ju också därifrån så jag tänkte upp ta lite plats åt fler av dessa fynd. Roger Rönning är en idag tämligen bortglömd artist som har en diger meritlista. Han har jobbat med både Mikael Rickfors (för övrigt producent på denna skiva) och Py Bäckman samt spelat in mängder av egna plattor. Däremot har han väl inte haft gigantiska framgångar utan haft sin trogna fanskara och jag har under årens lopp hittat ett par riktigt bra singlar med honom som jag hoppas återkomma till vid tillfälle. 


Och det är verkligen inte ofta som en svensk 70-talsskiva följer med hem, men plötsligt så händer det. Rönning har en nasal röst som inte ligger långt ifrån Pugh Rogefeldts och hans musik är en sorts mjukrock på svenska vilket inte är en helt fel kombo. Rönning är inte främmande att ta upp både samhällsproblem, hur människan fungerar i samhället samt kärlek i sina texter och Mikael Rickfors prodd är riktigt skön och avkopplande. Sen ska jag säga att melodierna kanske inte är jättestarka alla gånger och det finns lite små dalgångar här och var, men inga som är svåra att komma upp i från. "Nattens skuggor" är lagom och skön svensk 70-talsrock som kanske inte är jätteminnesrik, men väldigt relaxande att lyssna på och den blir klart kvar i samlingen.



Climax Blues Band - Gold plated
Utgivningsår: 1976
Skivbolag: RCA
Betyg: 3/5
Climax Blues Band är ett engelskt band som jag i många år kunde en enda låt med, och jag gissar att det gäller många andra med mig, "Couldn't get it right" som är deras överlägset största hit. Sen har jag kanske hört någon enstaka låt med dom som jag inte blivit jätteimponerad av, men för en krona och med just "Couldn't get it right" på plattan som en sorts livlina så kunde jag chansa. Climax Blues Band är just ett bluesorienterat band fast med kanske lite flirt med soft rock och lite Chicagos jazzrock någonstans i kanterna. 

Och blues är ju normalt inte alls mina domäner, om det inte kryddas med en hammondorgel, vilket det inte alls gör här, så mina förväntningar var väl sisådär. Men detta var inte alls dåligt. Nu är det inte direkt ett perfekt album och den enormt sega "Sav'ry gravy" hade jag kunnat vara utan och en del låtar hade kunnat klämma i med ännu mer tryck i både sound och melodi. Men samtidigt så lyckas man ändå skapa låtar som inte alls är lika stereotypa och enformiga som mycket annan blues tenderar att bli och inledande "Together and free" är kanonbra. Ett klart godkänt betyg och plattan blir kvar i samlingen!



Shakane - Big step
Utgivningsår: 1970
Skivbolag: Green Light/MNW
B-sida: Knight of shining armour
Denna räknas också till kategorin blindköp och skulle egentligen ha platsat i den där andra artikeln, men den är ju ändå lite speciell. Innan jag kommer till det så lite om Shakane, som jag inte hade en susning om vad det var. Detta var verkligen ett blindköp där jag hoppades vid gud att musiken gick att lyssna på. Shakane var ett engelskt 60-talsband som från början hette Force West och som inte alls hade någon framgång. När bandet sångare hoppade av och lämnade musikbranschen så valde de kvarvarande medlemmarna att helt byta namn och stil, till Shakane och den blandning mellan glamrock och engelska powerpop som hörs på denna singel, och framgångarna kom då lite mer. Nu är glamrock än mindre mina domäner än blues, men denna singel låter mer powerpop ändå. 

Anledningen då till att denna singel lockade var att det vore fränt att för en krona köpa en singel färgad grön-gul spräcklig och då vore det ju en fördel om musiken var någorlunda bra också så jag inte sitter med en singel som är enormt snygg, men horribelt usel att lyssna på. Jag hade tur här för "Big step", bandets största hit, är en riktigt bra och skön powerpop-låt med en liten fot i 60-talet och en fot i något nytt engelskt för det då kommande 70-talet. Det är en riktigt bra och stark melodi också och singeln kommer klart att vara kvar i 70-talshyllan, och inte bara för den snygga skivan. Så kul kan blindköp vara!



Eddie Money - Running back
Utgivningsår: 1980
Skivbolag: CBS
B-sida: Satin angel
Eddie Money var jag vem det är dock, även om just denna låt var okänd. Mest känd är denne soft-rockige amerikan för låten "Take me home tonight", låt som jag tyckte var riktigt bra i några år innan jag blev väldigt trött på den. Men för en krona kunde jag försöka undersöka hans andra sidor och den här låten är sex år före den stora låten och låter rätt annorlunda mot den. 

Detta är då tredje singeln från hans platta "Playing for keeps" och är mer av en reggaeinfluerad rocklåt och är faktiskt riktigt bra med ett skönt gung och en bra och stark melodi. Den är snyggt producerad med en snygg orgel mitt i allt. Det låter 1980 om den helt klart och det är ingen nackdel här utan det är en klart bra och skön låt som helt klart bli kvar i samlingen! Och mer från en kronors-fynden kommer förstås efterhand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar