expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 21 juli 2022

The Complete Joseph "King" Oliver 1923/31 Heritage vol. 6

The Complete Joseph "King" Oliver 1923/31 Heritage vol. 6
Utgivningsår: 1993
Skivbolag: King Jazz
Betyg: 3/5
Jag sprang helt nyligen på en riktigt bra hög med jazzplattor på second hand så räkna med en hel del sånt, inte minst på den kommande "Nytt i samlingen" för juli. Men varför inte ett smakprov redan nu? Och det är inte så ofta som jag går tillbaka till jazzens barndom och lyssnar på riktigt tidig jazz och när det blir så är det oftast i form av tidiga storband och dansorkestrar från decennieskiftet mellan 20- och 30-tal. Dessförinnan är det lite mycket dixieland för min smak i normala fall. Men det är ju också en väldigt stor del av jazzens historia och eftersom det är så tidiga inspelningar så kan det vara riktigt bra i normala doser! I det här fallet så kändes det fel att passa på denna fina samling med en av jazzens förgrundsgestalter King Oliver.

King Oliver var Louis Armstrongs lärare och mentor och Armstrong själv har en gång sagt att utan King Oliver hade inte jazzen varit vad den skulle bli. I det här fallet är det det bortglömda skivbolaget King Jazz, som under ett par år på 40-talet drevs av klarinettisten Mezz Mezzrow och som på 90-talet under ledning av mannen som Mezzrow en gång sålde bolaget till, producenten Alessandro Protti, gav ut en serie CD-skivor med äldre tradjazzinspelningar. Detta är då den sjätte volymen i en serie om denne kornettist och inspelningarna på denna utgåva sträcker sig mellan 1929-31.

Som sagt så är detta inte min vardagsmat och ju längre in i 30-talet vi kommer i skivan ju bättre och lite mindre ren dixieland blir det. Men det är ändå mysigt, trevligt och avkopplande att ibland plocka fram och lyssna på och även känna att detta ändå är inspelningar som är grunden till det jag lyssnar på i normala fall i genren. Och det finns ett antal riktigt bra spår här, som King Oliver och Henry "Red" Allens inspelning av "Shake it and break it" eller "Nelson stomp", båda från 1930. Det är här vi får ett gäng väldigt tidiga och bra varianter på storbandsjazz. Dessutom är detta ändå lite av nostalgi från mina första jazzår på 80-talet, när jag sista söndagen varje månad satt och lyssnade på radioprogrammet "Jesses Jazzbar" i P3. Så trots att detta inte är en helt perfekt platta och jag gärna hade kunnat avvara tre versioner av den väldigt sega "Frankie & Johnny" så blir skivan självklart kvar i samlingen! Det är ju ändå jazzhistoria deluxe!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...