expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 17 januari 2023

Gympa Med Musse Pigg

Gympa Med Musse Pigg
Utgivningsår: 1984
Skivbolag: Disneyland
Betyg: 3/5
Jag hade som mål att detta skulle hamna i Kultstämplat för förutsättningarna för en riktig kultfest fanns. En gammal gymnastikskiva av Disney med svenska röster och översättningar av amerikanska låtar. Kanske har jag inspirerats lite för mycket av 50-60-talets kalkonplattor med Kalle, Musse och Långben. Nu var inte detta fullt så dåligt. 
Det är 80-tal och Jane Fonda (om USA) och Susanne Lanefeldt (om Sverige) har skapat en stark träningstrend och ska man få barn att haka på så får man lägga sig på barnens nivå. Alltså skapas på Disney Records en träningsskiva med Disney-tema där Mimmi på omslaget har trendiga rosa benvärmare och ett häfte med texter och övningar medföljer. I USA har skivan det vitsiga namnet "Mousercise" medan den svenska versionen kallas lite mer fantasilöst för "Gympa med Musse Pigg". För det är klart att det ska göras en svensk version också. Nu får man då tänka på att målgruppen här är främst barn, även om man försöker flagga för att "hela familjen kan vara med". Därför är övningarna lagd på passande nivå. Marschera och sväng med armarna som en elefantsnabel, hoppa som en groda och som en kanin, gå på stället, gå i takt på stället och klättra uppför en låtsasstege. 
     Eftersom det är Disney vi talar om så ville man förstås rida på framgångsvågen för denna platta hemma i USA och skapade ett år senare en TV-serie vid namn "Moursercise" med gympande barn, två individer i stora Musse- och Mimmi-kostymer och en tjej som aerobicsinstruktör i trendig 80-talsgympadress. 

Men denna platta är nu faktiskt inte så dåligt som man skulle kunna tänka sig. Visst, lite pinsamt fånigt är det kanske för en vuxen 2023 och lite kitsch-värde har den, men det är inte alls dåligt gjort. Monica
Forsberg har gjort alla svenska texter och hon har ju både översatt och dubbat i all evighet så hon vet ju vad hon gör och Peter Wanngren, Ulf Källvik och Bertil Engh är alla kända när det gäller att göra röster till tecknad film. Karin Glenmark är med och sjunger liksom gruppen Ritz, som blev trea i Melodifestivalen året innan med "Marionett". Det jag möjligen kan kommentera är att Kalle Ankas dans påminner inte så lite om en viss fågeldans som var aktuell ett år tidigare. Dessutom hade det varit kul om man fått lite mer info om originallåtarna, där den enda jag egentligen känner igen är signaturen till "Lilla Sportspegeln", "Du kan alltid bli nummer ett" (förutom låtarna i disneymedleyt i början). Men det är kanske mer för mig som tänker ha detta som samlarobjekt och inte för att träna med.
     Man har varit generös med antalet medverkande Disney-figurer där, förutom ovan nämnda Kalle, Musse och Långben även figurer som Piff och Puff, de tre små grisarna, karaktärerna från Djungelboken, Björnligan (vilket är lite kul eftersom dom när den här skivan kom ut ännu har inte deltagit på vare sig film eller ljud) och Tweedledee och Tweedledum från "Alice i Underlandet" är med. 

En del av låtarna har kanske lite mycket 70-talsdisco över sig för att vara en skiva som ska locka barn och ungdomar 1984, men det är samtidigt smart och bra gjort och i original är det bland de bättre Disney-skapelserna på vinyl under 80-talet och även i denna svenska version så är det tumme upp för att man ändå har lagt ner lite energi, tid och talang i detta. Jag är positivt överraskad av den här plattan och den 
blir kvar i samlingen!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...