expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 30 mars 2023

Monica Zetterlund - Sakta vi gå genom stan (EP)

Monica Zetterlund - Sakta vi gå genom stan
Utgivningsår: 1961
Skivbolag: Philips
Övriga låtar: Säg tyst/Rockin' chair/Du måste ta det kallt
Det känns som att om man blir vald till 60-talets bästa låt så bör låten också förekomma med egen artikel här. Och min absoluta nummer 1 på den årslista över hela decenniet nyligen (årslista över ett decennium...?) blev Monica Zetterlunds ikoniska "Sakta vi gå genom stan". Nu har det gått drygt fem år sen jag var i Stockholm senast och givetvis är den stora anledningen pandemin. Men när jag var i Stockholm så fanns det få låtar som kändes så underbar att vandra genom huvudstadens olika delar till som just den här klassikern! Möjligen i konkurrens med Woody Hermans "Early autumn" eller random Lars Gullin-inspelning. 

Monica själv gillade inte alls sin gigantiska monsterhit, men och andra sidan så var den enda inspelning hon var riktigt nöjd med sin och Bill Evans platta "Waltz for Debby" från 1964.
     Originalet till "Sakta vi gå genom stan" vet väl de flesta vid det här laget att det är låten "Walkin' my baby back home", som har gjorts av allsköns alla möjliga musiker och sångare. Den svenska texten gjordes av Beppe Wolgers, med handling förlagd i Stockholm, och framfördes först 1961 på en
kabaré av Monica Zetterlund och spelades snart in som en EP på Philips-etiketten i Metronome-studion i just Stockholm. Det är alltså lika med denna EP. Orkestern är ledd av Georg Riedel och har namn som Jan Johansson, Egil Johansen och Bengt-Arne Wallin i sättningen. 

Tittar man på dom andra låtarna på EPn så finns där också anledningar till att lyssnar noga. "Säg tyst" är ju då en version av Kurt Weills "Speak low", som också finns på en uppsjö olika jazzinspelningar. Min egen absoluta favorit är gjord av Boyd Raeburn och finns på en annan platta jag har nämnt förut, när jag för länge sen hittade den i Stockholm på Andra Jazz. Mer Stockholmsanknytning alltså...
     Sen har vi då också en annan jazzstandard, "Rockin' chair", som dock blivit även en Monica-standard med åren. 
     Vill ni ha mer Stockholm? Sista låten "Du måste ta det kallt" heter i original "Stockholm sweetnin'" och är gjord av Quincy Jones under hans Sverige-period och först inspelad av 
Clifford Brown - Art Farmer with Swedish All-Stars, här med en svensk text signerad Peter Himmelstrand.

Men hur lysande dom andra låtarna är så är förstås "Sakta vi gå genom stan" den klart mest lysande stjärnan. Oavsett hur less och ogillande Monica själv var till låten så kan jag höra den hur många gånger som helst. Den har en obeskrivligt mysig stämning i Georg Riedels arrangemang som bara smeker en i storstadskvällen. Och Beppe Wolgers text är en otroligt vacker hyllning till Stockholm och allt kulmineras med Monicas fantastiska och svala röst och känsla. Det är 60-talets bästa och vackraste låt, även om den förstås är tidlös och passar i vilket decennium och tid som helst!  

Och för att illustrera vad jag talar om, vad sägs om den här riktigt snygga videon gjord av den virtuella promenad-kanalen "Stockholm Walks". Och som bonus kan jag även bjuda på "Säg tyst"!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...