expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 5 december 2012

The Stranglers - Sverige (Jag är insnöad på östfronten)

Engelska The Stranglers har väldigt många kopplingar till Sverige. En av grundarna till bandet var svenske Hans Wärmling som med vissa kontroversiella metoder lämnade bandet 1975. Dessutom läste sångaren Hugh Cornwell vid Lunds Universitet under slutet av 60-talet och det var där som influensen till att skriva en låt om Sverige kom. 1978 kom låten "Sweden (All Quiet on the Eastern Front)" som finns på plattan "Black & White". I samma veva passade man då på att släppa en singelversion på svenska för den svenska marknaden, medan den officiella versionen var på engelska. Och på en second hand-affär för något år sen så hittade jag denna raritet.

Om man nu bortser från de faktum att jag inte är ett dugg intresserad av punk så tycker jag absolut att det är en singel som är mycket mer kul som raritet än för dess musikaliska skapelse. På svenska heter låten "Sverige (insnöad på östfronten)", i den mån man nu lyckas urskilja det. För hur mycket man kan tycka att gesten från Hugh Cornwell är trevlig så är hans svenska riktigt skrattretande usel. Det får både The Osmonds och Delta Rhythm Boys att framstå som relativt begripliga i sina försök. Och när man då spelar i den hastighet som ett punkband normalt gör så blir det förstås ännu mer obegripligt.
Sen kan man inte ge något nobelpris i litteratur för texten direkt heller:
"
Låt mig berätta om Sverige
Enda landet där molnen intresserar
Storebror säger det är stället för dig
För mycket tid att tänka, för lite att göra"

Que? Öööh... jaha? Jag vet inte om den blev så mycket begripligare nu än på engelska. Luddig var bara förnamnet, men titeln "insnöad" kanske har en innebörd.

För en punkare är detta kanske en riktig höjdare, men jag skulle verkligen vilja se minen på ett engelskt Stranglers-fan när han lyssnar på denna för första gången. Det är inte mycket tydligare för mig än för den personen faktiskt. Gesten var fin och tanken var god, men jag vet inte om resultatet blev så mycket för en svensk att vara stolt över.

16 kommentarer:

  1. Hade jag vetat om denna blogg tidigare hade jag självklart varit en trogen läsare! Kul läsning, I will be back :)

    SvaraRadera
  2. Tack för dom orden! Du är så välkommen så, farbror Trent! ;)

    SvaraRadera
  3. Iofs skrev dom den för att dom fått spö av raggare på en spelning i Sverige. Så den är inte menad som något för oss att vara stolta över.

    SvaraRadera
  4. Nej, det är nog så. Tack för infon. Min kunskap om denna sorts musik är rätt begränsad. ;)

    SvaraRadera
  5. Stranglers är ett kultband för oss smygpunkare kring 1980. Att det blev bråk med några raggare (i Örebro?), oklart varför, spelar mindre roll. Fortsätt skriva Stafrin!

    SvaraRadera
    Svar
    1. You bet i will! ;)
      Stranglers för mig var ett lysande band på 80-talet eftersom jag gillar "Always the sun" och "Golden brown".

      Radera
  6. Skulle vara kul om du kunde berätta mer om varför Hans Wärmling lämnade bandet. Du nämnde att det var med "kontroversiella metoder", men då du inte utvecklade det vidare blev jag nyfiken. Har nämligen inte fått höra så mycket om det här trots att Hans Wärmling var min pappa. Vill också passa på att nämna att han skrev musiken till åtminstone två låtar varav en är "strange little girl". Den andra är "My Young dreams".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Madeleine,
      jag erkänner att min info kommer från Wikipedia och enligt den står det att han inte alls gillade att spela Dawn-hitten "Tie a yellow ribbon" och bara lämnade turnébussen när de var på väg till ett gig i norra London. Kanske inte så jättekontroversiellt, men lite udda och kul på något sätt. ;)
      Jag ska i övrigt erkänna att min kunskap kring The Stranglers, före "Always the sun" och 80-talshitarna är något begränsad då punk inte riktigt är mitt kompetensområde.
      Tackar för informationen om låtarna. Kul med extra krydda från besökarna! :)

      Radera
  7. Hej Jörgen!
    Tack för den info du hade. Kul med all ny information man kan gå ifrån den här tiden. Det är en lustig historia och är sannolikt sann. Det låter verkligen som något pappa skulle kunna göra. Han var trogen sina ideal, särskilt vad gäller musiken, och tyvärr fattade han kanske fel beslut i det här fallet på grund av det. Men musiken han skrev lever kvar.// Madeleine

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi Madeleine,
      kul att höra dig berätta om din far. Jag ska nog lyssna lite mer på Stranglers 70-talsperiod. :)

      Radera
  8. Hej Jörgen. Du har rätt att Cornwells svenska är begränsade. Jag är engelsman, som har The Stranglers som min favorit rock band, någonsin. Jag har tyckte om de sedan jag var tio år gammal. (Jag är nu 52) En bättre översättning av titeln, skulle har varit; "Sverige. På öst fronten, intet nytt." "All quiet on the eastern front, var en ord spel om filmen, "All quiet on the western front." Cornwell trodde att Sverige och deras folk, var lite konstiga. Han sade på interview en gång att i Sverige, (tidig i sjuttio talet) allting stänger tidig, att det var alldeles för dyrt att gå till någon krog och att folket bara gick med allting, som får. Han klagade, också att det var alldeles för lite att göra, under fritiden. Han pluggade bio kemi till Phd nivå, i Lund. Hans Wärmling och två amerikanska vapen av ståndare, från Vietnam kriget, följde med honom till England. När det var bara honom och Hans kvar, formade de The Stranglers, med Jet Black och Jean Jaques Burnell. Wärmling lämnade bandet snart efter, frustrerade att de inte kunde spela bara deras egna låtar. The Stranglers överlevde på bokningar de fick, som en typ, "covers band". De ibland släppte in några av deras egna låtar, men för det mesta, var det covers.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, tack för din information om The Stranglers. Den var underhållande och informativ att läsa! :)

      //Jörgen Stafrin

      Radera
  9. Fredagen d. 16/9 1977 skulle The Stranglers - som bildades som Johnny Sox (senare The Guildford Stranglers) i Lund för drygt 50 år sen av basisten Hugh Cornwell, gitarristen Jan Knutsson (senare "Janne Knuda" från Pedalens Pågar), göteborgaren Hans "Kagan" Wärmling (1943-95) på klaviatur (eller keyboard, som det heter på svenska...), och två vietnamdesertörer - spela på det gamla (1927) danspalatset i Klöva Hallar i skogarna nära ravinen i Skäralid (där snapphanar en gång gömde sig, och 'Ronja Rövardotter' spelades in 1984), i nuvarande naturreservatet på Söderåsen i Klippans kommun.

    Jag gick på gymnasieskolan i Klippan 1976-79, och min kusin Affe spelade bas i Kriminella Gitarrer. Jag lånade LP-skivor med Vangelis och Amon Düül II av Pål Spektrum (Anders Pålsson) 1977 via hans lillebror Mats här i Hålan. Det blev iaf inget av med konserten då de ökända Klippanraggarna (som även skrämde bort Stry Terrarie och mest bestod av helsingborgare, med en viss Keith Cederholm och hans två äldre bröder i spetsen) jagade bort de hemska "punkarna" (The Stranglers var alla 25-30 år, och musiken var mer som en mörk version av The Doors än punk) innan konserten ens hann börja. Några veckor senare brände nån (hittills okänd) ner hela danspalatset (samband?), och ett nytt invigdes först år 2020.

    Nästa år var det dags igen, och d. 8 maj 1978 blev det bråk i Örebro när Jean-Jacques Burnel inte blev serverad på en restaurang efter stängningsdax, och bandet slog sönder inredningen och ett av motellrummen efteråt varför "koncerten" på Dad's i Malmö d. 12/5 blev inställd. Cornwell "hämnades" med att skriva låten ovan.

    F.ö. är väl 'På västfronten intet nytt' mer känd som en roman från 1929 av Erich Maria Remarque än de tre filmerna från 1930, 1979 och 2022...?!? Cornwell lovade också att aldrig mer komma hit, och det dröjde många år. Jag såg dem inte förrän på Roskilde den 28 juni 1990, och det var ju ett helt annat band då, en annan musikstil gränsande till "barockpop" ('Golden Brown' kom i januari 1982). Jag köpte f.ö. singeln ovan för en femma på ICA i Perstorp 1978-79...

    https://www.setlist.fm/setlist/the-stranglers/1977/klova-hallar-klippan-sweden-63887293.html,

    https://www.facebook.com/dadsdancehall/photos/12-maj-1978-skulle-stranglers-spela-p%C3%A5-dads-men-st%C3%A4llde-in-kv%C3%A4llspostens-olle-be/330508210759955

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för informationen och berättelsen, Jörg! Det var mycket intressant. :)

      Radera
  10. Hur kan man ens skriva att man är ointresserad av punk?
    Då har man i princip dissat all musik från -77 och fram till större delen av 80-talet. Dessutom skulle jag nog snarare kalla The Stranglers för New Wave.

    SvaraRadera
    Svar
    1. a) Seriöst, punk var väl knappast all musik under 70-talets senare del. Jag har skrivit positivt om många plattor och singlar från de åren. Ingen av dom, mer än möjligen The Stranglers, har låtit punk.
      b) Man kan genre beteckna The Stranglers som new wave om man vill det och jag instämmer att mycket av deras andra material, framför allt från 80-talet, har passat mer där. Men just den här låten är klart mer punk.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...