expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 5 december 2012

The Stranglers - Sverige (Jag är insnöad på östfronten)

Engelska The Stranglers har väldigt många kopplingar till Sverige. En av grundarna till bandet var svenske Hans Wärmling som med vissa kontroversiella metoder lämnade bandet 1975. Dessutom läste sångaren Hugh Cornwell vid Lunds Universitet under slutet av 60-talet och det var där som influensen till att skriva en låt om Sverige kom. 1978 kom låten "Sweden (All Quiet on the Eastern Front)" som finns på plattan "Black & White". I samma veva passade man då på att släppa en singelversion på svenska för den svenska marknaden, medan den officiella versionen var på engelska. Och på en second hand-affär för något år sen så hittade jag denna raritet.

Om man nu bortser från de faktum att jag inte är ett dugg intresserad av punk så tycker jag absolut att det är en singel som är mycket mer kul som raritet än för dess musikaliska skapelse. På svenska heter låten "Sverige (insnöad på östfronten)", i den mån man nu lyckas urskilja det. För hur mycket man kan tycka att gesten från Hugh Cornwell är trevlig så är hans svenska riktigt skrattretande usel. Det får både The Osmonds och Delta Rhythm Boys att framstå som relativt begripliga i sina försök. Och när man då spelar i den hastighet som ett punkband normalt gör så blir det förstås ännu mer obegripligt.
Sen kan man inte ge något nobelpris i litteratur för texten direkt heller:
"
Låt mig berätta om Sverige
Enda landet där molnen intresserar
Storebror säger det är stället för dig
För mycket tid att tänka, för lite att göra"

Que? Öööh... jaha? Jag vet inte om den blev så mycket begripligare nu än på engelska. Luddig var bara förnamnet, men titeln "insnöad" kanske har en innebörd.

För en punkare är detta kanske en riktig höjdare, men jag skulle verkligen vilja se minen på ett engelskt Stranglers-fan när han lyssnar på denna för första gången. Det är inte mycket tydligare för mig än för den personen faktiskt. Gesten var fin och tanken var god, men jag vet inte om resultatet blev så mycket för en svensk att vara stolt över.

10 kommentarer:

 1. Hade jag vetat om denna blogg tidigare hade jag självklart varit en trogen läsare! Kul läsning, I will be back :)

  SvaraRadera
 2. Tack för dom orden! Du är så välkommen så, farbror Trent! ;)

  SvaraRadera
 3. Iofs skrev dom den för att dom fått spö av raggare på en spelning i Sverige. Så den är inte menad som något för oss att vara stolta över.

  SvaraRadera
 4. Nej, det är nog så. Tack för infon. Min kunskap om denna sorts musik är rätt begränsad. ;)

  SvaraRadera
 5. Stranglers är ett kultband för oss smygpunkare kring 1980. Att det blev bråk med några raggare (i Örebro?), oklart varför, spelar mindre roll. Fortsätt skriva Stafrin!

  SvaraRadera
  Svar
  1. You bet i will! ;)
   Stranglers för mig var ett lysande band på 80-talet eftersom jag gillar "Always the sun" och "Golden brown".

   Radera
 6. Skulle vara kul om du kunde berätta mer om varför Hans Wärmling lämnade bandet. Du nämnde att det var med "kontroversiella metoder", men då du inte utvecklade det vidare blev jag nyfiken. Har nämligen inte fått höra så mycket om det här trots att Hans Wärmling var min pappa. Vill också passa på att nämna att han skrev musiken till åtminstone två låtar varav en är "strange little girl". Den andra är "My Young dreams".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Madeleine,
   jag erkänner att min info kommer från Wikipedia och enligt den står det att han inte alls gillade att spela Dawn-hitten "Tie a yellow ribbon" och bara lämnade turnébussen när de var på väg till ett gig i norra London. Kanske inte så jättekontroversiellt, men lite udda och kul på något sätt. ;)
   Jag ska i övrigt erkänna att min kunskap kring The Stranglers, före "Always the sun" och 80-talshitarna är något begränsad då punk inte riktigt är mitt kompetensområde.
   Tackar för informationen om låtarna. Kul med extra krydda från besökarna! :)

   Radera
 7. Hej Jörgen!
  Tack för den info du hade. Kul med all ny information man kan gå ifrån den här tiden. Det är en lustig historia och är sannolikt sann. Det låter verkligen som något pappa skulle kunna göra. Han var trogen sina ideal, särskilt vad gäller musiken, och tyvärr fattade han kanske fel beslut i det här fallet på grund av det. Men musiken han skrev lever kvar.// Madeleine

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi Madeleine,
   kul att höra dig berätta om din far. Jag ska nog lyssna lite mer på Stranglers 70-talsperiod. :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...