expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 19 december 2014

Tips på julsinglar 2

2012 skrev jag ett julspecial där jag tipsade om ett antal julsinglar (ni kan läsa den här) och jag hade tänkt att göra en fortsättning på detta och skriva om lite fler julsinglar som jag hittade i gömmorna i singelsamlingen. Allt för att skapa lite mer julstämning för er alla! Den här gången finns det video till alla låtarna också, så håll till godo!

 Adolphson & Falk - Mer jul (1982)
Kjell Alinge presenterade idén för Tomas Adolphson & Anders Falk att skapa en helt ny och fräsch jullåt och så kom en av de senaste 30 årens mesta julevergreens till. Den släpptes på skiva först i och med radioprogrammet Eldorados skiva "Stjärnornas musik" 1982 och på singel först 1984 och på den vägen är det sen. Kan man någon låt med Adolphson & Falk idag så är det den här, vilket i och för sig är synd eftersom bandet är ett lysande band i sin helhet! Men låten är tidlös likväl. En småputtrig hyllning till julen på en jordnära nivå som många av oss känner någon gång i livet. Det kulminerar sen i en vacker ljudkaskad av ljudeffekter från Kalle Anka och andra välbekanta ljud. Däremot så kanske den har spelats sönder å det grövsta. Jag lyssnar mer än gärna på den minst en gång varje jul, men skulle aldrig få för mig att höra den någon annan tid numera.


Plirum - Tomtar (1988)
Det här är en singel som jag mer eller mindre köpte på vinst och förlust för X antal år sen. Jag hade aldrig hört låten, men tyckte den var helt OK då. Det kanske inte är den allra bästa jullåten jag vet idag, produktionen är lite smörig, men det är ändå en småmysig och trevlig julschlagerdänga som idag är helt bortglömd i medierna. Projektet Plirum vet jag exakt noll om och den som närmast kommit fram till något om den är bloggen beatbox.se i denna artikel. Låten är skriven av Joakim Bergman, som har som största merit Fredrik Willstrands melodifestivaldänga "Fem i tolv" samt låten som jag skriver om sist av allt och som troligen också är Plirum.


Chris Rea - Driving home for christmas (The christmas EP) (1988)
När Chris Reas fru skulle hämta sångaren i London för att åka hem till Middlesbrough så fastnade paret i en lång bilkö, varvid han fick inspirationen att skriva denna småjazziga julklassiker som han själv kallat för  "a car version of a carol". Men jag tycker ändå låten är en riktigt bra jullåt, relativt befriad från bjällerklang, men ändå tillräckligt med julkänsla för att spelas denna årstid! Originalversionen av låten kom 1986. Den singel jag har är dock EP-version som Chris Rea släppte 1988 och som även innehåller tre andra jullåtar, "Footsteps in the snow", "Joy of christmas" och "Smile".
Någon egentlig video för låten gjordes inte förrän 2009 då man gjorde en till förmån för välgörenhet. I denna sena video kan man se en massa engelska kändisar, där jag i stort sätt inte känner igen en enda. Men ni kan ju roa er med att försöka tävla om vem som känner igen flest.


Pretenders - 2000 miles (1983)
Detta kan man säga är en mer udda julsingel, för har man aldrig hört låten så är det inte lätt att veta att detta har med jul att göra. Men det är en av dom mer speciella låtarna på Pretenders platta "Lerning to crawl" från 1983. Året innan, 1982, dog bandets gitarrist James Honeyman-Scott och den här låten är alltså tillägnad honom. Det är en riktigt bra jullåt, som även den är tämligen befriad från julkänsla egentligen, men som ändå lockar fram en saknad efter den man älskar om man har en ensam jul. Det har just precis nyligen också släppts en nyinspelad version av den här av Chrissie Hynde själv, som är riktigt bra! Koll gärna upp den också!


Siv Pettersson - Låt mig få tända ett ljus (1972)
Här är en äkta julschlager från den tiden då jullåtar av de mest stillsamma slagen kunde bli stora hits och toppa svensktoppen. Siv Pettersson upptäcktes av radiomännen Rune Hallberg (Yesterday) och Bengt Grafström (Lördagsbiten) och var bara 16 år gammal när den här låten släpptes och låten i sig är en svensk tolkning av Mozarts vaggsång. Men jag är väldigt svag för sån här lite sockersöt julmusik från 60- och 70-talet och gillar den verkligen och med åren har låten blivit en av dom mest inspelade jullåtarna i Sverige. Tyvärr fick Siv Pettersson själv aldrig uppleva det eftersom hon tragiskt nog omkom i en bilolycka tre år senare, endast 19 år gammal.


Werner & Werner - Vår julskinka har rymt (1988)
Den här är en tumnagel från att snarare platsa i kategorin "Kultstämplat", men eftersom ingen av dom andra singlarna här gör det så låter jag nåd gå före rätt. Det är en låt som på väldigt kort tid sålde som smör i solsken 1988 och som är skriven av Billy Butt och nyss nämnda Joakim Bergman. Egentligen är detta en låt som man lite skäms över att man har i samlingen för den är verkligen så dålig att man skrattar när man hör den, vilket jag, som bekant, är rätt svag för. Werner & Werner är alltså dom tyska kockarna från Sven Melander och Åke Catos humorprogram "Nöjesmassakern" respektiva "Tack för kaffet". I låten så våndas kockarna över att julgrisen har stuckit på själva julafton och man försöker klaga genom att sjunga en av dom mest hiskeligt klämkäcka refrängerna som julen har producerat. Men som sagt, man vill inte lyssna, men den är ändå så dålig att man inte kan låta bli och samtidigt fnissa lite. Om inte annat kan man lyssna på det enda som egentligen är riktigt roligt, nämligen Melanders och Catos pratsekvenser som kockarna här och var, men så är jag ett fan av "Nöjesmassakern"-gänget. För er andra kan jag bara säga:
"Det går precis lika bra med selleri!"


Därmed hoppas jag att jag lyckats skapa lite julkänsla och att alla läsare av bloggen har en riktigt skön jul med härlig mat och trevliga julklappar.
God Jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...