expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 31 december 2021

Dom bästa skivfynden 2021 samt Årets låt!


                             
Ännu ett år är till ända! Ett år som hos mig har varit i stort sätt en sak, jazz. För så mycket jazz på vinyl som jag har hittat i år är svårt att hitta något motsvarande tidigare i mitt liv och det hela började i början av året då två second hand-affärer samtidigt hade fått in stora drösar med jazzplattor av alla möjliga slag, samt att Vinylstallet hade försäljning av jazz-CDs för en tia styck, och jag fick införskaffa i vild förtvivlan. Och året har ju lite grann slutat i samma anda också. Förutom det så var den andra stora saken att jag under hösten äntligen fick gå på skivmässa igen och på denna komplettera min samling av Blood, Sweat & Tears-plattor. Därför är det att räkna med att det finns en stor övervikt av jazzplattor bland årets bästa fynd. Hela sex av dom plattorna på listan kan räknas till den genren. Årets vinnare kändes rätt klar på ett tidigt stadium efter att jag hade fått skivan och lyssnat igenom den. Men låt oss ta allt från början och göra den traditionsenliga nedräkningen av dom bästa skivköpen 2021! 

10 Kula Shaker - K:
När Kula Shaker kom runt 1997 som ett försök till att rädda britpopen med sin blandning av indiepop och indisk musik så var jag väldigt tveksam till den och deras hits "Govinda", "Tattva" och Deep Purple-covern "Hush" passerade mig tämligen obemärkt förbi. Det var ett misstag, för under de senaste tio åren så har jag insett hur lysande detta band egentligen var. En av årets bästa låtar är för övrigt bandets egna version av Bröderna Marx-klassikern "I'm against it" från början av året. Och det var också runt den tiden som jag hittade efter mycket sökande bandets 1997,album "K", som innehöll alla dom där hitsen. Och inte nog med det, detta var en specialutgåva på två CD-skivor med "Hush"-singeln med följande på andra skivan. Detta är förstås värt en plats på listan!

9 Paul Quinichette - The vice president:
Paul Quinichette, Lester Youngs efterträdare som av en del avfärdats  som inget mer än an klon av den store mästaren, fick här chansen att glänsa på egen hand i en skiva med Count Basie-musiker samt Basie själv. Och som han glänste! Med en orkester som innehöll bland annat en lysande Bill Doggett på orgel skapar han lysande 50-talsswing av finaste kvalitet.

8 Coleman Hawkins - Coleman Hawkins and the trumpet kings:
En värdig uppföljare till 2015-års vinnare av årets bästa fynd, Coleman Hawkins "Cattin". Bland jazzinvasionen i början av året så fanns det även med ännu en lysande skiva innehållandes Hawkins äventyr i det lilla och idag saligt bortglömda skivbolaget Keynote. Enormt fin swing av bästa och intimaste märke bjuds det på här och ännu ett bevis på att detta märke är värd med uppmärksamhet!

7 Serge Chaloff - The fabel of the mabel:
Ännu en jazzmusiker som musikvärlden har glömt bort fanns med bland jazzköpen i vintras. En av Woody Hermans fyra bröder (från "Four brothers"-inspelningen) som jag velat hitta inspelningar med ett tag nu och till slut lyckades. Med musikerna var till en stor del mindre kända, men musiken och samspelet var galant i denna cool jazz-pärla!

6 Count Basie - Count Basie & Friends on Pablo (4LP-box):
Norman Grantz har tagit tre titlar med the Count ur sin katalog från sitt skivbolag Pablo och satt ihop i denna fina box med fyra skivor. I denna box finns följande plattor: "Basie & Zoot", "At Montreux" (i trio med Ella Fitzgerald), "Satch & Josh" (med Oscar Peterson) samt "I told you so". Denna box blev min för endast en tjuga och för det priset och det innehållet hamnar man förstås på listan!

5 Frankie Goes To Hollywood - Rage hard:
Att hitta Frankie Goes To Hollywoods comeback-singel från 1986, "Rage hard", är väl i sig inget sensationellt, men om den som i detta fall även innehåller ett mittuppslag där ett gäng knutna nävar sticker upp så hamnar saken i ett annat läge. En kanonbra låt och ett festligt och udda omslag var en av dom bästa fynden på höstens Megaloppis på Nordichallen.

4 Groucho Marx - An evening with Groucho:
Jag har en soloplatta med Harpo Marx, spelandes harpa, och jag har en med Chico Marx (nästan i alla fall, han delar rum med Dezi Arnez på plattan). Däremot har jag förrän nu inte hittat något riktigt med den mest utåtriktade av Bröderna Marx, Groucho. En CD med en episod av hans komedi show "You bet your life" är allt. Men på Sundsvalls Skivmässa så hittade jag denna ÄNTLIGEN! Dubbel-LPn med showen där en åldrande Groucho, som bara han kan, berättar anekdoter och sjunger filmlåtar från brödernas stora karriär inför en entusiastisk publik. Och detta för bara en tjuga! Gissa om jag var överlycklig?

3 Chvrches - The bones of what you believe:
Under året så har det dumpit ner skivgåvor från en tacksam och trevlig vän och prenumerant från Norge, skivor som innehållit musik av alla de möjliga slag och mycket förstås från Norge. Det kommer en speciell artikel senare om skivorna som är specifikt med norska artister. Men här och nu på bronsplats en skiva som fick mig att bokstavligen gapa av chock när jag öppnade paketet på balkongen inför kameran (då jag filmade för Vinylcommunityn). För denna skiva beställde jag för ett tag sen på Ginza och den kom bort i importen och jag fick den inte. Sen dess har jag letat som en galning efter en ny upplaga av den och inte hittat något förrän den dyker upp, oöppnad och ny, i detta paket! Engelska Chvrches med sångerskan Lauren Mayberry har blivit något av det senaste decenniets synthfavoriter hos mig så denna present gjorde mig extra glad och tacksam och det belönades med bronset på listan!

2 André Francis & Jean Schwartz Jazz Characters (3 individuella CD-utgåvor med respektive Benny Carter, Stan Kenton och Horace Silver):
Inom fransk jazzvärld är André Francis och Jean Schwartz två väldigt inflytelserika namn. Francis är jazzexpert och författare och Jean Schwartz har skrivit mängder av stora franska låtar inom genren. Tillsammans har dom givit ut mängder av uppmärksammade, populära och rosade skivor i serien "Jazz Characters", som fokuserar på olika jazzmusiker. Jag lyckades på Erikshjälpen att hitta tre av dessa, alla tre är dubbelskivor och alla var oöppnade. En med Benny Carter, en med Stan Kenton och en med Horace Silver. Det roliga med dessa samlingar är att det inte är dom lättaste bollarna in i mål utan man har lyckats gräva lite och hitta dom där inte lika vanliga utgåvorna och satt ihop kanonsamlingar med riktiga höjdarinspelningar! Dessa två franska jazzgiganters samlingar kan inte nog lyftas om och skulle man springa på någon av dom så rekommenteras dom varmt. Sen kanske dom inte kostar 25 kronor styck gjorde som mina.

1 Dexter Gordon - Dexter rides again (nyutgåva):
Nyutgåvor är det inte så ofta jag kommer över, i alla fall inte till ett vettigt pris. Så när Ginza hade en gigantisk skivrea under sommaren så fastnade jag får en nyutgåva som man sålde iväg för bara 60 kronor, en uppdatering av Dexter Gordons klassiska "Dexter rides again", i original från 1958, nu utgiven 2018. Förutom det normala, den var ny, oöppnad och löjligt billig i förhållande till utgåvan, så var det också en av årets allra bästa jazzupplevelse, där flera intressanta namn som Leo Parker, Art Blakey, Fats Navarro och Tadd Dameron förekommer. Bebop av allra bästa slag och med kanonspel! Som kronan på verket har bolaget Vinyl Passion också grävt fram ett antal ej tidigare släppta bonusspår som man har inkluderat. Detta kan vara en av dom bästa jazzplattorna jag har köpt på länge, och då har jag som sagt köpt MÅNGA kanonplattor i genren bara i år!

Också var det detta med Årets Låt, trots allt får jag erkänna att 2021 har bjudit på en hel del riktigt bra saker i musikväg. Inte i toppen på listorna, skvalkanalerna och på DigiListan förstås, där är allt nattsvart som vanligt, men utanför. Och det har gjorts ny bra musik i gamla genrer folk man trodde var utdöda, många gamla namn har kommit tillbaka med överraskande kanonbra musik samt sensationellt bra musik från artister i alla fall jag inte trodde var möjliga att göra bra musik (Hej Agnes). Årets låt är med ett band som gjort avtryck av sig på många sätt 2021. För majoriteten är dom nog tyvärr mest känd för sin flopp i Eurovision Song Contest i år, med den tävlingens enda bra låt, "The wrong place", och det brukar inte innebära lovande saker för framtiden. Men belgiska Hooverphonic visade under hösten hur lysande vacker och snygg pop ska låta! Med den grymt snyggt gjorda och arrangerade "Thinking about you" förtrollade dom i alla fall mig och det var en låt jag hade väldigt svårt att lägga i från mig! Så årets låt bjuder jag också på, Hooverphonic och deras förföriska poppärla "Thinking about you".

Så med denna lista över årets bästa skivköp vill jag önska alla läsare
                  ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...