expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 5 augusti 2022

John Miles - Zaragon

John Miles - Zaragon
Utgivningsår: 1978
Skivbolag: Decca
Betyg: 3/5
John Miles har förekommit två gånger här förut, men däremot så har jag missat att göra en speciell hyllning till honom vid hans bortgång precis innan jul förra året. John Miles var en gudabenådad musiker i Alan Parsons krets som tyvärr glömts bort numera och om plattan "Music" är hans mest kända så får den här plattan, "Zaragon", räknas som den man lättast hittar på olika loppisar och second hand-butiker. Men, som jag tidigare sagt, man ska inte låta sig skrämmas av skivor som man ser överallt i loppisbackarna. Det finns godbitar även där och även om "Zaragon" kanske inte här hans allra bästa alster så är den klart värd att införskaffa!

Den här plattan är ett steg åt ett rockigare sound i jämförelse med dom två föregångarna, "Music" och "Rebel". Alan Parsons hade ju handen över den lysande "Rebel"-plattan, och även ett flertal av John Miles senare album, och även om han inte är med här så finns det en viss Alan Parson Project-känsla i flera låtar, fast lite tuffare. Stundtals doftar det även lite rockopera och även om det normalt inte är något jag direkt går igång på så är detta ändå enormt skickligt gjort! Inte minst låten "Plain Jane" är otroligt snygg och mäktig!
     Sen kan man ha åsikter om sviten om Jack The Ripper, "Nice man Jack", som har väldigt mycket Deep Purple över sig, fast utan Jon Lord på orgel. Det är inte dåligt, men det kanske passar bättre på dom än John Miles, som låter lite för mycket wannabe över det någonstans. 

Som sagt, detta är kanske inte Miles starkaste platta, men den är ändå klart bra och riktigt snyggt hantverk. Den har flera riktigt bra låtar som är grymt sköna och vackert gjorda, även om den också har ett fåtal som gör plattan lite mer dramatisk än den behöver vara. Samt att John Miles goes hårdrock kanske inte är 100 %-igt lysande. Men ändå en stark trea och plattan blir klart kvar i samlingen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...