expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 22 september 2016

New Musik - Anywhere

Om några dagar åker jag till Stockholm för att besöka Solna Skivmässa, vilket kommer bli en spännande upplevelse och förmodligen något som får Sundsvalls skivmässa att kännas något liten. Självklart kommer jag med en rapport och beskrivning från både resan och mässan.
     Men för att bygga upp inför denna resa så hade jag tänkt att minnas tillbaka till förra Stockholmsresan för två år sen, då jag åkte med en kompis. Därför blir det denna gång en kortis om en kanonskiva jag köpte där, på det som en gång hette "Mosebacke records" på Hökens gata. När jag nu, flera år efter jag var där första gången, så hade samma ägare smällt upp ett konstgalleri. Men innanför där, i en lite mörkare lagerlokal, fanns fortfarande ett gigantiskt hav med skivor som han sålde för 10 kronor styck, nu under företagsnamnet Snickars Records. Jag måste erkänna att jag blev mäkta imponerad! Därför var det en ära att köpa en stor mängd skivor där, varav en har jag redan skrivit om, kultskivan där idrottsstjärnor läser Aisopos fabler.

Ett new wave band som jag aldrig upptäckte på riktigt till förrän några år sen är engelska New Musik, som gjorde smarta och tillbakalutande låtar på mjuka synthmattor. Jag antar att det är våndan med att aldrig höra
80-talets new wave-musik i medierna idag. Men däremot så blev botaniserandet av äldre radioprogram min väg in till bandet, i detta fall Kjell Alinges lysande Eldorado, som vid flera tillfällen under programmen från 1981 spelade musik från bandets då aktuella platta "Anywhere". Därigenom blev jag väldigt intresserad av deras musik och bestämde mig för att skaffa flera av deras plattor. På Atlas CD-börs hittade jag deras mest kända, "From A to B", och då på Snickars "Anywhere". Två stycken under en och samma resa, inget dåligt resultat för ett band man vill upptäcka!

New Musik var ett relativt kortlivat band som bara existerade i fem år och under dessa år var Tony Mansfield bandets motor, kompositör och sångare. Några gigantiska jättehits hade man inte här i Sverige, utom möjligen låten "Living by numbers" från debuten "From A to B". Därför är New Musik-skivor bortanför just den plattan inte så jättelätta att hitta.
 
"Anywhere" är en luftig och lätt men samtidigt smart och vacker platta som har en mjuk och svävande atmosfär, även i upptempolåtarna. Lyssna gärna på den studsiga inledningen "They all run after the carving knife" som direkt efter växlar om till den mjuka och hypnotiska "Areas". Min personliga favorit är dock singeln "Luxury", som på något sätt doftar av nattens ljud och harmoni och har en mystisk och skön produktion! "Anywhere" är en platta att slappna av till och drömma sig bort till. Den är skön och otroligt snyggt gjord och kanske en av de vackraste new wave-plattorna från 80-talets första hälft.
     Mansfield blev sen en framgånsrik producent till flera storheter, som A-ha, Aztec Camera, B-52's och Jean-Paul Gaultier. Mer än CD-utsläpp med bonusspår av deras endast tre plattor så har inte heller något nytt från bandet kommit och om det någonsin kommer en återförening av New Musik står skrivet i stjärnorna.

Jag väljer här, förstås, singeln "Luxury" samt "They all run after the carving knife".Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...