expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

torsdag 15 oktober 2015

Krönika - Sluta övervärdera second hand-skivor!
Idag hade jag inte tänkt att visa någon skiva utan ta upp en sak som irriterat mig länge nu och som har med skivsamlande att göra. Detta är en av få gånger i denna bloggs historia då jag hade tänkt att skriva en liten krönika om samlande, för länge nu har vi hört i medierna om hur vinylen är stor igen och folk köper LP-skivor igen. Det är bra, nej det är inte bara bra, det är lysande! Hatten av för det! Men nu kommer det stora problemet: Varför tror varenda second hand-handlare och loppisägare som har skivor i affären eller sortimentet att man därför driver en exklusive skivhandel på St Eriksgatan i Stockholm? Och tror dom på allvar att vi som köper skivor verkligen kommer att gå på det? Alla vi som går på loppisar och second hand och letar hela tiden efter skivor vet att det finns uppsjöar av vissa skivor, sånt som generellt sätt kallas loppisrat. Det kan vara Pelle Karlssons gröna skiva, Kamahls "Elephant song", James Last, Ingemar Nordströms samlade saxpartys eller högar med Mia Marianne & Per Filip med mera med mera. Vis av erfarenhet från en som vet, dessa är INTE kul att få när det dimper in skivor till försäljning. Dom är ett elände att bli av med genom försäljning!

Ändå så finns det skivsäljare, över hela Sverige märk väl, inklusive vissa Stockholmsaffärer, som tror att man kan ta mellan 30-60 kronor för
dessa bara för att LP-skivan har gjort comeback. Folk som tror sig ha ett hum om musik och skivor, men som egentligen bara ser ett sätt att få in pengar. Jag förväntar mig inte att alla ska ha koll. Vid gud, misstag kan alla göra och självklart kan man testa vissa skivors popularitet för att sen sänka priset. Jag tycker det är jättekul när man satsar och får chansen att sälja en dyr Beatles eller Rolling Stones. Det är bland annat sånt som håller vinylintresset vid liv. Men om man har intentionen att höja priset på vissa skivor och är osäker, kolla upp dom i alla fall först på nätet, Discogs, Tradera, Ebay, större skivaffärer i Stockholm eller dylikt, och få bekräftat från någon källa att detta kan vara värt att satsa på. Att sätta kollektivt högt pris på sånt som inte är värd mer än en femma och ens det gör att affären förstås ser tämligen oseriös ut samt att skivorna i 95 % av fallen blir kvar. Men det får också oss skivsamlare att framstå som rätt desperata personer.

Det finns ett annat sätt som en del second hand affärer har för att prångla iväg skivor, ingen nämnd och ingen glömd, och det är att ta 20 skivor på måfå och bunta ihop dom till ett paketpris på ca 20-30 kronor. Skit i om man blandar ABBA, Frank Valdor, Vikingarna, Scorpions, en Beach Boys-samling och Mozart, det är skivor. Ibland har man till och med surrat ihop skivorna med en stor bit tejp, vilket bara det är korkat. Här undrar jag vad dessa handlare tror om oss skivköpare? Förmodligen att vi är några mentalslöa freaks som likt zombier vandrar in i butiken och stönar förtjust:
"Ååååååååååh, vinylskivor!!!! 20 stycken på en gång!!! Måste haaaaa!!!!"

Jag erkänner, jag är trött på låtsasexperter som tror sig kunna ta överpris för att det är vinyl fast det egentligen är rat som mer seriösa skivhandlare redan kastat fem gånger förra veckan. Jag är trött på
försäljare som behandlar oss skivsamlare som om vi tar precis vad som helst bara det är svart, gjort på vinyl och snurrar på en skivtallrik. Många av dom vanligaste skivorna som finns på loppisar och second hand är musik i genrerna 70-80-tal, easy listening, dansband, religiöst, klassiskt och eventuellt något mer. Inget fel med det, det finns dom som samlar på det med, som jag som flera av er märkt. Men dessa finns i så många upplagor att dom inte är värd att sälja för mer än 10 kronor, respektive 5 kronor för singlar. Att ta 50 kronor för dom och tro att folk kommer att köpa dom är bara korkat och oseriöst och i långa loppet kan det göra att folk tröttnar och ger upp och vinylskivan till slut långsamt läggs tillbaka i graven igen. Ta då hellre för lågt pris i så fall, för det kommer oftast ändå vara långt fler billiga skivor än dyrgripar när folk skänker skivorna.

Låt mig då också säga att det finns många bra och riktiga second hand-affärer i Sverige som har bra priser och som förstår dess värde. All heder åt dom! Det är ni som håller min och andras samlingar vid liv! Keep spinning, folks!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...