expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 3 maj 2016

Här vare' gammeltjo

Tillåt mig att presentera en liten udda sak här. Ibland får man sina infall som samlare. Skivan här är inköpt för en väldigt billig peng av en enda anledning, och för en gångs skull har det inte något med musiken att göra. Musiken på plattan är inte alls min påse, gammeldans med Sone Banger, Norrlandspojkarna och Alta Dragspelsklubb. Däremot är det givetvis bra med bevarare av denna gamla musiksort.

Däremot fastnade jag för skivomslaget och endast för det tyckte jag att det var kul att ha den. Någon sorts satir var det absolut från skivbolaget Marilla att på omslaget till en normalt seriöst utgiven skiva med dragspel har en bild på en av de personer som hatat instrumentet mest i landet, Sten Broman, bara för att driva med karln. För er som inte har koll på detta kan jag berätta att bakgrunden är denna:
Sten Broman var en legendarisk, udda och karismatisk TV-person som var programledare under 16 år på 60- och 70-talet för Sveriges största frågesport i TV om klassisk musik, "Kontrapunkt". Men han hade en sak som han störde sig på mer än något annat inom svensk musik: Han hatade dragspel och dragspelsmusik! Och bara för att vrida om kniven ännu mer så har layoutmannen här, en T. Åberg, valt att teckna honom spelandes dragspelsmusik, förvisso nästan löjligt oproportionerligt stor, medan ett ungt par dansar tryckare. Detta omslag är kult, men det är också ett ljuvligt och roligt satiriskt omslag från forna dar där ingen egentligen begriper varför man valt denna satir just här, men där det ändå funkar så bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...