expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 27 mars 2018

The Snowmen - Xmas party

Medan det fortfarande finns löjligt mycket snö ute (i alla fall här uppe) så känns det rätt att presentera fyra snögubbar, bokstavligt talat. Jag ska inte totalsåga själva låten, den är förvisso nog så galen och helt bisarr, men inte någon kalkon. Däremot kan man ifrågasätta själva konceptet.

Det är 1981 och plötsligt dyker det upp fyra helt okända personer iklädda för stora, plufsiga och vita snögubbedräkter på hitlistorna och får en jättehit med en skämtsam barnramselåt som heter "Hokey cookey". Snögubbarna ser precis så sjuka ut som det låter, ungefär som helt misslyckade bankrånare som knappt kan röra sig i sina maskeraddräkter. För att göra karaktärerna än mer knasiga så har dom förstås individuella namn, Frosty, Blob, Lumpy och Norman. Men själva låten fungerar och låten blir riktigt stor, trots en rätt märklig dans alla ska dansa som man knappt uppfattar eftersom snögubbarna knappt kan röra sig och dansa själva.

Den singel jag har hittat är uppföljaren, "Xmas party". Jag vet att julen är förbi, men det spelar nog ingen roll här. Jag har nämligen inte riktigt fattat vad som är julparty över detta, om man inte vill festa genom att ställa upp i en lång conga för låten passar möjligen bra till det. Men texten kanske kan ge lite ledtrådar. En man med väldig basröst frågar väldigt enformigt efter sina "conkers" och dom andra snömännen svarar med sång röster som är så osynkade och falska att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Och den lagom malplacerade och hiskeliga saxofonen ska vi inte tala om. "Conker" betyder hästkastanj, men det är också en barnlek i England och på Irland. Jag ska dock låta det vara osagt om det verkligen är den det syftar på. Det intressanta är att detta kan vara en av de märkligaste och sjukaste singlar jag äger. Men hur bisarr och fånig den må låta så är den på något sätt smittande och svår att låta bli att nynna på eller få ur skallen när pickupen lämnat grammofonen.

Hur var det nu med identiteten på dessa mystiska snömän? Rösten låter rätt välbekant från en annan väldigt galen hit från 70-talet, om att piska någon hårt med trumpinnen. Det sägs att det ska vara Ian Dury & The Blockheads bakom namnet, men det kan också enligt rykten vara den mindre kända komikerartisten Jona Lewie med en bra imitation av Ian Dury.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...