expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

söndag 6 maj 2018

Kultstämplat: Christina Lindberg - Allt blir så tyst/Du är min enda kärlek

Ibland får man se en skiva som man bara känner direkt vad detta kan vara. Samlar man som jag obskyra och milt uttryckt mindre bra singlar så ser man ibland på omslaget att detta kan vara ett guldkorn. Ett sånt tillfälle var detta när jag fick tag på denna singel med skådespelerskan och utvikningsmodellen Christina Lindberg. Nej, det var inte hon som sjöng "De sista ljuva åren" med Lasse Stefanz! Den här Christina Lindberg medverkade i 23 filmer över världen och var väl mer eller mindre avklädd i majoriteten av dom. Jag såg henne en gång i min ungdom i Janne Halldorffs film "Rötmånad", som kan vara en av dom sämsta filmer jag har sett, Carl-Gustaf Lindstedt till trots.

Hon vek också ut sig i de mest kända svenska herrtidningarna och var minst sagt en stor del i att sprida ryktet om den svenska synden i världen på 70-talet. Bland annat var FIB Aktuellt en av tidningarna hon förekom ofta i. Därför tyckte porrtidningen 1970 att man hade en gyllene PR-chans.
Lindberg hade just synts "Rötmånad" och var populär nakenmodell i deras tidning, låt oss se om hon inte kan sjunga också! Så FIB Aktuellt tog in henne i en studio och spelade in en singel med två låtar på just etiketten FIB Aktuellt. Självklart skulle hon posera naken på skivomslaget, fram och bak, med nakna bröst och allt! Inga moraliska hinder här inte.

Nå, lever hon upp till mina höga... eller snarare inte så höga, förväntningar? Jodå, detta är förfärligt hemskt, både "Du är min enda kärlek" och "Allt blir så tyst"! Om vi börjar med musiken så är det frågan om sockersöt svensktoppsschlager av den stil typ Agnetha Fältskog sjöng innan ABBA. Les Reed står det som kompositör, som är något av Englands egen James Last, så troligen är det covers av något slag. Snyggt producerat dock om jag ska säga något positivt.
     Men texterna är skrattretande horribla där kärleksklyschor dragits upp ur en hatt, en efter en, och lagts upp i en salig oordning och man får inget grepp alls om storyn, i alla fall i "Du är min enda kärlek". Är dom ihop? Är hon bara längtande? Är hon en besatt stalker? Känner dom ens varandra?

Men framför allt är det rösten! Vem på FIB Aktuellt tyckte att det var en bra idé att släppa detta på vinyl och hur länge jobbade vederbörande kvar där? Christina Lindberg har kanske en av de hemskaste och falskaste sångröster jag har hört på länge. Här vet man inte om man ska skratta eller gråta för det är så falskt att glas splittras när jag hör på det. Totalt sätt är detta en skrattfest, väl värdig sin plats i "Kultstämplat", där både sång och text skär sig på ett märkligt, men roligt, sätt! Självklart får ni båda låtarna.2 kommentarer:

 1. Ang Rötmånad så finns musiken utgiven nu av Mellotronen.
  Lasse Färnlöf ‎– Att Angöra En Brygga: Soundtracks & Rehearsals heter den. Finns på Både CD & LP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Musiken kanske är bättre. ;)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...