expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

måndag 18 juni 2018

April Stevens - Teach me tiger

Första gången jag hörde namnet April Stevens så tänkte jag på Bobby Ewings vackra hustru i "Dallas", ni minns hon som blev skjuten i Paris. Men långt före karaktären April Stevens så innehades det namnet av Carol Vincinette LoTempio, för det är så hon egentligen heter, sångerskan April Stevens. Det är lätt att tro att denna artist är en one-hit-wonder, men hon hade faktiskt en ännu större hit i USA åtta år innan den här med Cole Porters "I'm in love again". Men självklart är det hennes vampiga örngottsviskning i "Teach me tiger" från 1959 hon är känd för.

Låt mig göra klart en sak, April Stevens "Teach me tiger" är inte med i kultstämplat för att den låten är usel och därför skrattretande, för låten har en lysande produktion och mystisk stämning i sig som jag gillar. Den är med för att den ändå är en riktig kulthit med en enda sak som sticker ut så det räcker och blir över, för resten av den här EPn är riktigt bra! Eller vad sägs om den eleganta och
sentimentala valsversionen av "Fly me to the moon", den sugande och mysiga "I want a lip" eller stråkarna i "Do it again"? Men kan man en låt med April Stevens så är det "Teach me tiger" och hennes mystiska viskningar:
"Woah woah woah woah woaaah!"
Och DOM lätena är komiska, det kommer man inte ifrån. Framför allt när April Stevens tar i från tårna för att låta så sensuell som möjligt och ur munnen kommer istället något som känns så fel att det blir kul!

Sen är texten av hennes brorsa Nino Tempo inte något mästerverk heller direkt med klyschor i rad och den intressanta avslutande textraden:
"But teach me tiger or i'll teach you!"
På sin tid så blev den här låten också väldigt syndstämplad och många har fått för sig att det är Marilyn Monroe som sjunger den. I en tid, 1959, då sexuella anspelningar i musik inte var så vanliga så blev "Teach me tiger" bannlyst från flera radiostationer i USA, vilket idag kan ses som rätt komiskt. Men om låten hade spelats mer än den gjorde så hade den nog kommit högre upp än den 86:e plats den nu fick på USA-listan, men likväl så har låten ändå lyckats överleva och blivit en klassiker med tiden och nu 89-åriga Miss Stevens har kunnat leva gott på den här låtens kultstämpel. Så woah woah woah woah woaaah på er!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...