expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 17 mars 2020

Al Stewart - Year of the cat

Al Stewart - Year of the cat
Utgivningsår: 1976
Skivbolag: Janus Records
Betyg: 4/5
Detta är ännu i den långa raden av legendariska artister som jag kände att jag ville lära mig mer om. Det visade sig vara ett gott val för detta är riktigt bra. Al Stewarts klassiska "Year of the cat" hittade jag för en billig peng på Sundsvalls Spel- och Skivmarknad för ett år sen och det enda jag egentligen visste var att titelspåret ju var riktigt bra. Och då menar jag, RIKTIGT bra, för det är grymt snyggt arrangerat och en vacker text om en mystisk kvinna.


Den här plattan har ett väldigt intressant skapelseförlopp då Stewart, liksom med flera andra av sina plattor, skriver och spelar in låtarna innan han sätter titlar på dom. Därmed kan man ana att det inte är den allra lättaste plattan melodimässigt att sätta sig in i. Men i gengäld är det enormt snyggt gjort, bra texter och en snygg produktion signerad ingen mindre än Alan Parsons. Det låter mycket av den brittiska pophistorien om plattan då det finns lite dofter av Beatles på sina ställen (plus att den då är inspelad i Abbey Road Studion) och inledande "Lord Grenville" är inte så lite influerad av David Bowies Ziggy Stardust-period. Men den låten är också en av plattans mest spännande låtar, tillsammans med "One stage before" med ett riktigt bra gitarrsolo och förstås låten "Year of the cat". 

Det är avkopplande singersongwriter-musik med en doft av pophistoria och snygga texter samt med en nypa folkmusik. Också sjunger han bra också, med sin relaxande nasala röst. Sen som sagt kanske den tar några lyssningar för några eftersom den inte har alltid så lättillgängliga hitmelodier, men dessa snygga arrangemang och ljudbilder gör det klart värt det! Det kommer klart mer Al Stewart-plattor till samlingen och denna blir såklart kvar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...