expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 16 april 2021

Benny Goodman - Swing Classics 1 & 2

Benny Goodman - Swing Classics 1 & 2
Utgivningsår: 1968
Skivbolag: Philips
Betyg: 4/5
Detta var ytterligare två jazzplattor från den stora högen med såna som jag hittade för ett tag sen, som jag berättade om i senaste "Nytt i samlingen" (mars 2021). Och livejazz är förstås speciellt välkommet i samlingen, även om jag från början var lite skeptisk till att köpa dessa. Titeln "Swing Classics" snarare låter som en av alla miljoner samlingsplattor som finns, men när jag såg att Goodman ledde en oktett så blev jag mer intresserad för det ser man inte var dag och mycket riktigt så är detta den största av dom småband som han någonsin hade. Att det är liveinspelat stod inte heller skrivet med neon direkt så det blev en glad överraskning, men för intresserade så är detta inspelat på Basin Street i New York 26 mars 1955. 

Det här är kanske ingen mastodontkonsert som Carnegie Hall-konserten 1938. Det är inte heller en galant uppvisning som Stockholms-konserten 1950, utan en vanlig konsert på en klubb där dom kända låtarna rivs av inför en glad publik utan några större utsvävningar eller specialare, undantaget i andra skivans sista spår "Sing sing sing" där Benny håller hov sist av allt. Teddy Wilson är den enda som är kvar av Bennys ordinarie mannar och i övrigt finns Urbie Green på trumbon, Paul Quinichette, tenorsax och Ruby Braff, trumpet. Jag ska inte påstå att Ruby Braff är någon jättefavorit och ett namn som får mig att jubla direkt. 

Men trots detta och att konserten på papperet kan framstå som rätt normal så är detta ändå en med beröm fullt godkänd jazzklubbskonsert med bra stämning och mycket fin livejazz! Och visst är det kul att också kunna höra Benny i denna lilla och mer familjära miljö någon gång och höra vad hans band kan göra här. Att Goodman väljer att spela "After you've gone" i samma arrangemang som i den lysande versionen i Walt Disneys 
"Make mine music" är ett stort plus! Det sticker kanske inte ut jättemycket, mer än den för Goodman udda sättningen, men det bandet gör gör dom kanonbra! Dessa två skivor med denna konsert blir solklart kvar i samlingen. Och förutom "Sing sing sing" så hittade jag även ett klipp med tre låtar från denna konsert ("Slipped disc", "On the alamo", "Just one of those things") så håll till godo!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...