expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

onsdag 28 april 2021

Just D - Hur e d möjligt

Just D - Hur e d möjligt
Utgivningsår: 1991
Skivbolag: Telegram Records
B-sida: 3XMT Nästan levande
Svensk rap har nästan aldrig varit något som intresserat mig, som vanligt med några undantag och dessa brukar i regel alltid vara med Just D. Jag vill verkligen inte peka ut mig som ett Just D-fan utan dom tillhör egentligen kategorin band som det räcker att ha en bra samling med. Men det finns ett gäng riktigt bra låtar i deras karriär. Denna deras genombrott är väl inte heller deras allra bästa, men likväl en riktigt bra och skön skapelse.

Vid den här tiden så hade Gurra, Pedda och Wille vuxit ur sina skor ordentligt och Richochet Records som bandet var på innan hade ingen möjlighet att ha dom kvar så dom överfördes till Telegram Records. Det skrevs ganska mycket om dom i tidningarna efter som dom kom med något som var riktigt ovanligt och sensationellt, rap på svenska! Och ser man ur dom aspekterna och tekniken så är det väl eoner mellan den här låten och till exempel Petter, utan att nu som sagt vara en expert på området. "Hur e d möjligt" är väldigt lalligt och rapstilen följer melodin slaviskt fram till Jeanette "DaYeene" Söderholms refrängsång. Men bakgrundsslingan är riktigt avkopplande och skön och det var riktigt passande att släppa denna under våren 1991 för visst är det skön vårstämning i låten på nåt sätt. Sen kanske "Relalalaxa", "87-87", "Hållihop" och även dom nya låtarna trion gjorde för några år sen var mycket starkare, men detta är ändå en klassiker och en riktigt avkopplande liten hit även om den kanske är barn av sin tid.

Och sen var det ju detta med den nya versionen Just D gjorde 1996 tillsammans med dansbandet Thorleifs. Nej, det var inte bra. Nu var väl det gjort kanske mer med en glimt i ögat än för att lyfta upp låtens status, men den hoppar jag gärna över!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...