expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

fredag 21 april 2023

Fats Navarro - Fats' gang

Fats Navarro - Fats' gang
Utgivningsår: ---
Skivbolag: Talcrip!
Betyg: 4/5
Den här plattan köpte jag på Sundsvalls Skivmässa för några veckor sen och direkt när jag hade lagt upp filmen från mässan på Youtube och visat skivan så fick jag en kommentar från en samlarvän i Boston som sa att den såg ut som en bootleg. När det gäller gamla jazzplattor kan man fråga vad som är bootleg egentligen. Bootleg är ju en skiva som inte är officiellt släppt av artistens ordinarie skivbolag utan släppt lite olagligt och hemligt. Men på den här tiden så var ju inspelningarna spridda på multum olika bolag, stora som små efterföljande. Men jag förstår tankegången. Inspelningen är olika sets med trumpetaren Fats Navarro och pianisten Tadd Damerons band inspelade live.

Det är mycket kring denna skiva som lämnar frågor kring sig. Plattan är släppt på ett bolag som heter Talcrip!, med utropstecken, och detta förstärker då tanken att detta är en bootleg. Talcrip! var en av Boris Rose bolag. Boris Rose var producent och ett stort fan av gamla radioinspelningar och skapade en hel uppsjö av bootlegbolag. Discogs har räknat till hela 95 skivbolag och dom flesta av dom släppte bara ett fåtal skivor och ibland till och med bara en enda utgåva. Talcrip! släppte två skivor, denna och en egen skiva med Tadd Dameron, men där jag misstänker att det ändå är från samma inspelningstillfällen som denna. 

Vilket leder oss till själva inspelningarna. Det står inte vart dom är gjorda, men att dom gjordes fyra datum i oktober 1948, men det är nog inget snack om att detta är från Dameron och Navarro och deras kvintetts
engagemang på Royal Roost i New York. Det finns många senare utgåvor från dessa spelningar och jag har två CD-skivor sen tidigare. Om detta är från samma inspelningar eller om någon annan suttit och spelat in denna är jag dock inte säker på. På ingen av plattorna står det vem som är inspelningstekniker, men trots att jag har två skivor från dessa sessions sen förut så är det bara en handfull av låtarna som både finns på denna platta och dom jag har sen förr så det är ändå en relativt ny upplevelse att lyssna på denna platta. Och låtar som "The squirrel" och "The Tadd walk" tål ju att höras igen. Något som definitivt är nytt i jämförelse är närvaron av Anita O'Day, som sjunger på denna platta men inte på CD-skivorna. Varför JazzViews Historical Masters, som givit ut CD-skivorna, inte tar med en sångerska som Anita O'Day kan man bara spekulera i. Det är alltså en del frågetecken och lite mystik kring denna vinylutgåva, inspelningarna och dess innehåll. Bara det att man längst ner på fodralet gör reklam för en Fats Navarro t-shirt känns väldigt udda. Hur ofta ser man klädreklam med gamla jazzlegender på gamla vinylplattor?


Vad som inte är ett frågetecken är själva plattans musikaliska kvalitet. För även om CD-utgåvorna nu har en mer komplett livekänsla, tack vare att man behållit Symphony Sids annonsering, och informationen kring plats och musiker är minst sagt bristfällig här så är detta riktigt bra inspelningar med höjdarjazz och Anita O'Days låtar är av hög klass! Om man som jag gillar Fats Navarro och Tadd Damerons Royal Roost-spelningar så är detta en lysande komplettering till, i detta fall, JazzViews CD-utgåvor och det vore kul att hitta fler skivor med livejazz utgivna av Boris Rose olika hemliga bolag. En på många sätt spännande, udda och kanonbra utgåva med bebop av bästa klass. Skivan blir såklart kvar i samlingen!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...