expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tisdag 5 mars 2024

Kultstämplat: Johan Hedenberg - Ge mig 4 minuter och 20 ampére

Johan Hedenberg - Ge mig 4 minuter och 20 ampére
Utgivningsår:
 1989
Skivbolag: Eurozont
B-sida: Oh vilken dam
För oss 80-talsfans är Johan Hedenberg för evigt förknippad med TV-serien "Varuhuset" och den sliskige och otäcke braten Jonas, en roll han fick lida för ett flertal gånger. Om det var för att lansera en annan bild av sig själv som gjorde att han plötsligt fick för sig att bli rockstjärna vet jag dock inte. Jag kan avslöja, den metoden lyckades inte jättemycket. 
     Däremot så har han på senare år lyckats mycket bättre när han blev röstdubbare till allehanda tecknade filmer. En del kanske minns honom också som loserpappa i Johan Falk-serien eller som snällis i Skilda Världar. 

Låten har ju en kul historia också. Den skrevs 1969 av Thord Åhman och framfördes av hans barn, i åldrarna 8, 10 och 12 år, i Hylands Hörna till stor beundran och till slut fick barnen spela in en singel, under just namnet Åhman. Det känns kanske lite krystat att barn i den åldern ska spela in en satirisk låt om hur man blir musikidol, men den är väl klart charmig.
     På tal om krystat då, 30 år senare skulle Johan Hedenberg ge sig på den och det kan ses som ett rätt udda val av låt att göra cover på. Inte minst med tanke på att Hedenberg också har gjort en version av Ebba Gröns punkklassiker "800 grader". 

Den här versionen av "Ge mig 4 minuter och 20 ampére" är producerad av Anders Henriksson och låter mer schlager än rock, även om Hedenberg försöker nästan skrattretande mycket att låta som en raspig rockstjärna till en låt som på intet sätt är skapad för det ända målet. Någonstans blir det bara fel, med en sorts flåshurtig 80-talsschlager
rock med synthblås, en charmig barnhit från 60-talet och en skådespelare som desperat försöker låta som Bruce Springsteen, speciellt när det låter som om han försöker läsa-texten-innantill-samtidigt. Hade låten spelats in 6-7 år senare hade man kunnat tro att det var en av dom missade bidragen från "Sikta mot stjärnorna". Johan Hedenberg är en bra skådis, utan tvekan, men ska han in i skivstudion igen som hoppas jag att hans repertoar har blivit lite snyggare. Hur låter Ebba Grön-covern, kanske någon undrar? Jösses, det vill ni inte veta...




2 kommentarer:

  1. Jag har suttit på krogen med Johan Hedenberg för några år sedan. Sympatisk och trevlig kille!
    Jag kommer mycket väl ihåg hans cover av "4 minuter och 20 ampere".
    Det blev inte så mycket mer av hans musikkarriär sedan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att han är en bra person privat. Han är onekligen bättre skådespelare än rocksångare.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...